Защо парите в обращение в Русия нараснаха до рекордна стойност?


Защо парите в обращение в Русия нараснаха до рекордна стойност?
Снимка: iStock

3861

Руснаците държат в наличност рекордно количество парични средства в условията на военната икономика в страната, което личи от данните за парите в обращение в Русия.

През юни размерът на парите в обращение в Русия достигна рекордните 17,9 трилиона рубли, или 187 млрд. долара, сочат данни на руската централна банка, цитирани от businessinsider.com.

Според официалните данни размерът на парите в брой, циркулиращи в руската икономика, отбелязва огромен скок от 13,8 трилиона рубли през януари 2022 г. до 15,8 трилиона рубли през февруари 2022 г., което съвпада с нахлуването в Украйна.

След това паричните средства в обрaщение постепенно спадат до юни миналата година, преди да скочат с 6% на месечна база до 15,2 трилиона рубли през септември, което съвпада с мобилизацията на резервисти от страна на Путин. Оттогава насам размерът на парите в обращение бележи тенденция към нарастване.

В понеделник икономист заяви пред независимата руска медия "Новая газета", че руснаците трупат пари в брой в условията на икономическа несигурност - особено след като властите ограничиха тегленето и преводите на чуждестранна валута веднага след началото на войната в Украйна.

"Хората не обичат да зависят от банките. Наличието на пари в брой означава, че имаш пари", казва пред "Новая газета" Игор Липсиц, икономист и професор в руския университет HSE. Руснаците, които притежават банкови сметки в съседни страни като Казахстан, също внасят парите си в свободни от санкции банки, допълва той пред медията.

Освен икономическата несигурност се наблюдава и повишено търсене на пари в брой в новоокупираните от Русия територии в Украйна, заяви през май високопоставен служител на руската централна банка, съобщи руската информационна агенция РБК.

"Повишеното търсене на пари в брой е свързано с факта, че новите региони, където банковите разплащания са по-рядко срещани, се нуждаят от тях", заяви Алексей Заботкин, заместник-управител на Руската централна банка, по информация на РБК.

Защо санкциите не са най-големият проблем за икономиката на Русия?

Парите в обращение в Русия нарастват до рекордни висини, като според икономисти това се дължи на няколко основни причини, включителни желанието на руснаците да държат спестяванията си в брой;

Снимка: iStock

Освен по-голямото търсене, една от другите причина за рекордното количество пари в брой в руската икономика може да се търси и в изплащането на компенсации на семействата на загиналите бойци от наемническата група "Вагнер".

Няколко жени потвърждават пред Bloomberg през юни, че са получили обезщетението, възлизащо на около 5 млн. рубли на човек, в торбички от пунктове за получаване в цяла Русия. На много от тях е било казано да не внасят пари в брой в банки, за да избегнат данъци и други усложнения.

Около 22 000 бойци на Вагнер са загинали във войната в Украйна към 20 май тази година, според канал в Telegram, свързан с Вагнер.

Компенсацията за толкова много загинали би възлязла на плащания на стойност над 100 млрд. рубли, голяма част от които биха могли да бъдат парични потоци в руската икономика.

Със сигурност увеличеното количество пари в брой, които циркулират в Русия, допринася за по-висока инфлация, казва пред "Новая газета" друг икономист - Николай Корженевски.

Инфлацията в Русия достигна 3,25% през юни спрямо година по-рано - увеличение от 2,5% през същия период през май. За да укроти инфлацията, Централната банка на Русия повиши лихвените проценти с един процентен пункт на 21 юли - два пъти повече от очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, за повишение от 0,5 процентни пункта.

Източник: businessinsider.com

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Златните и валутните резерви на Русия се топят

Защо много западни компании продължават да правят бизнес в Русия?

Руският пример: Рублата като инструмент за изграждане на диктатура

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Парите в обращение у нас нараснаха с 57% само за четири години

Парите в обращение намаляха с близо 1 млрд. лева от началото на годината

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички