Русия стартира пилотната програма за дигитална рубла другата седмица


Русия стартира пилотната програма за дигитална рубла другата седмица
Снимка: iStock

2329

Русия разширява пилотната си програма за дигитална рубла, като започва реални тестове с 13 банки от другата седмица. Това обяви централната банка, цитирана от CoinDesk.

Президентът Владимир Путин подписа закона за дигиталната рубла през юли, въпреки че пилотният проект на централната банка за т.нар. CBDC (central bank digital currency – цифрова валута на централа банка) се разработва от известно време. Русия, която е обект на много санкции от САЩ и Европа след войната в Украйна – гледа на дигиталната рубла като начин да заобиколи финансовите ограничения.

„Започването на пилотни операции с реални дигитални рубли е най-важният етап от проекта. Това ще ни позволи да изпробваме оперирането на платформата на дигиталната рубла в индустриална среда, да разработим всички необходими процедури с участието на клиенти, да коригираме процесите, ако е необходимо, и да се уверим, че клиентският път е удобен и разбираем за потребителите“, гласи съобщението на регулатора.

Гражданите и бизнесът ще могат да използват дигиталната валута „по свое искане“ от 2025 г., заяви Олга Скоробогатова, първи зам.-управител на Руската централна банка в изявление.

Тестът ще се проведе в рамките на 13 банки и ограничен кръг техни клиенти, става ясно от съобщението. Първият етап на тестовете ще се фокусира върху дигиталните портфейли, трансферите на средства между граждани, покупките на стоки и услуги чрез QR кодове и по-прости автоматизирани плащания.

„Пилотните участници ще могат да плащат с дигитални рубли на 30 места за търговия на дребно, разположени в 11 руски града“, се съобщава още. До края на годината списъкът с участници ще се увеличи, включвайки и граждани, и компании.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След тестове: Русия пуска дигиталната рубла

Русия пуска дигиталната рубла още през 2024 г.?

Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички