Руските банки се подготвиха за западни санкции


Руските банки се подготвиха за западни санкции
Снимка: iStock

5706

Банките в Русия са внесли чужда валута на стойност 5 милиарда долара през декември, спрямо 2,65 милиарда долара година по-рано, посочва руската рейтингова агенция ACRA. Действията им са превантивна мярка в случай на налагане на западни санкции, създаващи повишено търсене на чужда валута, предава Reuters.

Американските долари традиционно доминират в този внос, тъй като, наред с други валути, много руснаци обичат да държат долари като средство за хеджиране срещу всеки по-големия спад в стойността на рублата или повишаване на инфлацията, които могат да последват от налагане на чуждестранни санкции. Очаква ни шокова инфлация при война в Украйна

Банките са внесли 2,1 милиарда долара в чуждестранни банкноти още през ноември 2021 г., показват изчисления, базирани на технически доклади, които банките предоставят на руската централна банка всеки месец.

Съединените щати обмислят нови санкции срещу Русия, като предлагат да ограничат някои от най-големите руски банки да осъществяват трансакции в долари и да намалят способността им да обслужват задължения, деноминирани в долари, казаха източници на Reuters.

"Съотношението на валутните активи и пасиви, държани от банките, са регулирани от централната банка и в момента не предизвиква безпокойство. Увеличението на валутния внос е по-скоро свързано с възможен скок в търсенето на чуждестранни валути", отбелязва пред Reuters Валери Пивен, старши директор на ACRA.

Руската централна банка не коментира информацията, но трябва да се има предвид, че банките в страната редовно внасят чуждестранна валута в брой, за да посрещнат търсенето от клиенти на долари или евро, необходими за пътуване в чужбина или в случай на непредвидени обстоятелства.

Въпреки засилените опасения от военен конфликт в Украйна, вносът на чуждестранна валута през декември 2021 г. все още е бил доста по-нисък от 18-те милиарда долара, внесени в Русия в края на 2014 г., когато рублата се намираше в състояние на "свободно падане" след анексирането на Крим от страна на Москва.

Около половината от общите чуждестранни банкови активи (около 100 млрд. долара) и пасиви на Русия (около 70 млрд. долара), се съхраняват в щатски долари, показват данните на централната банка. Това е спад от около 80% спрямо 2002 г. и 70% в началото на 2014 г.

Водещите руски банки Сбербанк, ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк, посочени в информация на Reuters като възможни цели за доларови санкции от страна на Запада, не коментират валутния внос.

В подготовка за възможни санкции върху трансакции в долари, въведени за пръв път от официалните американски власти преди няколко години, водещите руски банки откриха кореспондентски сметки помежду си, което им позволи да движат долари в рамките на страната, при условие че поне един голям кредитор не бъде засегнат от евентуални санкции, твърдят източници на Reuters.

"Ние сме наясно, че Вашингтон непрекъснато работи по изготвянето на нови санкции", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник, добавяйки, че е трудно да се направи по-нататъшен коментар.

Миналата седмица Министерството на финансите на Русия обеща гаранции, че всички банкови задължения, включително в чуждестранна валута, ще бъдат спазени, ако санкциите засегнат финансовия сектор, но същевременно предупреди, че ще има временна нестабилност на пазара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички