Ръководителят на Bundesbank: Германия "не е болният човек на Европа"


Ръководителят на Bundesbank: Германия "не е болният човек на Европа"
Снимка: iStock

3918

Ръководителят на централната банка на Германия смята, че настоящото незадоволително представяне на стопанството на страната е само временно, като икономиката ѝ е в добра позиция да се възстанови, предаде Reuters.

„Германия не е „болният човек на Европа“ (често срещано определение в последните седмици заради слабото икономическо представяне на страната – бел. ред.). Мисля, че това е погрешна диагноза, която твърде лесно намира почва сред мнозина. Трябва да сме по-уверени в себе си“, заяви Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк, пред бизнес вестника Ханделсблат в интервю.

Най-голямата икономика в Европа изпадна в техническа рецесия, след като се сви за две тримесечия в края на 2022 г. и началото на 2023 г. За периода април-юни на тази година БВП на Германия остана без изменение спрямо предходното тримесечие.

Ръководителят на централната банка на страната обаче беше оптимист в перспективите си. „В сравнение с други страни Германия е в добра позиция като цяло, а не само по отношение на заетостта и устойчивостта на дълга. Не трябва да позволяваме марката „Произведено в Германия“ да бъде омаловажавана. Германският икономически модел не е остарял, но се нуждае от актуализация“, заяви Нагел.

Нагел спомена нуждата от управление на енергийния преход, възприемане на цифровизацията и необходимостта международните търговски отношения да станат по-устойчиви. Той обаче се обяви против продължаването на субсидиите за електроенергия за германската индустрия, предложение, което в момента се обсъжда от водещи политици.

Вчера базираният в град Кил Институт за световна икономика (IfW) ревизира надолу прогнозата си за БВП на Германия, като вече очаква той да се понижи с 0,5% за 2023 г., вместо с по-рано прогнозираните 0,3%. От там посочиха, че въпреки намаляването на проблемите по веригите на доставките, не се очаква нов импулс до края на годината, който да преобърне негативната тенденция. За 2024 г. прогнозата също беше понижена, като вместо ръст от 1,8% БВП на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне с 1,3%.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Топ икономист: Германия е болният човек на Европа

Германската икономика продължава да буксува

Германия със спешни мерки за икономиката, ето какви са

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички