Топ икономист: Германия е болният човек на Европа


Топ икономист: Германия е болният човек на Европа
Снимка: iStock

6171

Германия отново е "болният човек на Европа", а предизвикателствата, които поставя, особено по отношение на енергийната стратегия на страната, могат да послужат на все по-популярните десни партии, смята Ханс-Вернер Зин, почетен президент на института Ifo.

Прозвището "болният човек на Европа" се появи отново през последните седмици, тъй като производството в най-голямата европейска икономика продължава да се задъхва, докато страната се бори с високите цени на енергията. Първоначално този етикет беше използван за описание на германската икономика през 1998 г., когато тя се справяше със скъпоструващите предизвикателства пред икономиката след обединението.

"Това не е краткосрочен феномен", сподели Зин пред CNBC в петък. Това "е свързано с автомобилната индустрия, която е сърцето на германската промишленост и много неща зависят от нея", казва той.

През миналата година автомобилите бяха основният експортен продукт на Германия, като съставляваха 15,6% от стойността на продадените в чужбина стоки, сочат данни на федералната статистическа служба.

През май 2022 г. Германия отчете външнотърговски дефицит за първи път от десетилетия насам, възлизащ на 1 млрд. евро. За кратко страната премина от търговски излишък към внос на повече стоки, отколкото изнася.

Оттогава Германия се е върнала към търговския излишък, който през юни 2023 г. възлиза на 18,7 млрд. евро, според федералната статистическа служба, но износът остава слаб.

Спад в бизнес нагласите

Според Зин, съмненията на инвеститорите относно осъществимостта на целите за устойчиво развитие на Германия също играят роля в описанието на страната като "болния човек на Европа".

Една от целите, които в момента са в полезрението на германското правителство, е постигане на въглероден неутралитет до 2045 година. Тези планове се оказаха в центъра на вниманието, когато Европа се опита да се откъсне от доставките на руски газ след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна и цените се повишиха.

Някои определиха амбициите на Германия да се откаже от руския газ като "безумно оптимистични", особено в светлината на целите на страната в областта на климата.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Икономиката на Германия е силно ударена от високите цени на енергията;

Снимка: iStock

По време на изказването си на форума "Амброзети", проведен в Италия през миналата седмица, Зин заяви, че да разчитат на възобновяеми технологии като вятър и слънце ще доведе до "проблем с волатилността", което може да създаде пречки за бизнеса.

"Трябва да запълните тези пропуски с конвенционална енергия, така че е много трудно да имаме тази двойна структура, която ще трябва да поддържаме в бъдеще. От една страна, зелена нестабилна енергия, а от друга страна, конвенционална енергия, която да запълва празнините", казва той.

"Това са двойни разходи. Това са високи разходи за енергия и това не е добре за индустрията. Това е труден курс."

Според изследователска бележка, публикувана през август от Berenberg, Германия може да загуби от 2% до 3% от настоящия си промишлен капацитет, тъй като компаниите преместват дейността си в страни, където газът и електроенергията са по-евтини, като САЩ или Саудитска Арабия.

„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света

Несигурността по отношение на цените на енергията вероятно е допринесла за "срива" на бизнес нагласите, пише в бележката Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. Той добави, че "настоящата политическа несигурност и тревогата от половинчатите правителствени планове не са структурни фактори, които изглежда ще задържат германската икономика за дълго".

Все повече признаци на обществено разочарование от прехода към по-устойчива Европа се появяват, когато хората усещат въздействието на разходите.

Зин предполага, че фокусът върху устойчивостта ще има политически последици.

"Явно има обратна реакция... Населението сега се движи надясно", казва Зин, имайки предвид популярността на дясната партия "Алтернатива за Германия", която за първи път спечели изборите за областен съвет през юни.

"Не се опитвам да дам оценка, но... политиките, които бяха по идеологически причини, бяха напълно пресилени...Прагматизмът малко липсва в сегашната политика", добавя той.

Източник: CNBC

Германия започва офанзива за икономически ръст

Вдигат обезщетенията за безработица и отглеждане на дете в Германия

Колко губи Германия от киберпрестъпления?

Германия е застрашена от продължителен икономически спад заради липсата на квалифицирани кадри

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Икономиката на Германия ще бъде в стагнация още тази година

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички