Ръст на лихвите по потребителските кредити


Ръст на лихвите по потребителските кредити
Снимка: istock

2342

Средната годишна лихва по потребителските кредити у нас записва минимално повишение през месец май, докато цената на жилищните кредити остава на нивото си от предходния месец. Заемите за бизнеса поевтиняват, като в същото време лихвите по депозитите за физически лица нарастват слабо, въпреки, че продължават да се движат на нива близки до нулата, сочат данните на Българската народна банка.

Средната годишна лихва по заеми за потребление в левове, отпускани през месец май, възлиза на 7.69%. Това е повишение от 0.07 процентни пункта спрямо предходния месец април, когато средното ниво достигаше 7.62%. Лихвите през май са с 0.81 процентни пункта по-ниски спрямо същия месец на миналата година, когато средната годишна лихва по заемите е била 8.43%.

В резултат на повишението, годишният процент разходи по потребителските заеми (ГПР), договаряни в левове, също нараства до 8.18% през май, спрямо 8.07% месец по-рано. През май 2020 година ГПР по заемите за потребление достигаше 10.33%.

През предходните месеци икономисти и банкери посочиха, че може да се очаква покачване на лихвите по потребителските кредити в резултат на евентуално увеличение на необслужваните заеми, породено от края на мораториума върху кредитите, който бе наложен заради COVID-19 пандемията. На същото мнение е и БНБ.

„С изтичането на удължения срок за отлагане на задължения на клиенти на банките е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новите кредити.”, пише в последното издание на бюлетина „Икономически преглед” на БНБ.

Средната годишна лихва по жилищните кредити, договорени в левове, през май остава на нивото си от преходния месец, а именно 2.75%. Година по-рано средното равнище е възлизало на 2.85%. ГПР по жилищните заеми достига 2.99%, спрямо 2.97% месец по-рано. През май 2020 година, ГПР по ипотеките е бил 3.18%.

Средната годишна лихва по кредитите за бизнеса в левове в размер до 1 млн. евро се понижава до 3.13% през май, спрямо 3.28% месец по-рано (3.73% година по-рано).

Лихвите по бизнес кредитите в левове за суми над 1 млн. евро също намалява до 2.14%, спрямо 2.23% месец по-рано (2.35% годин по-рано).

Средната лихва за фирмените заеми, договаряни в евро, за суми до 1 млн. евро през май достига 2.66%, спрямо 2.83% месец по-рано (2.79% година по-рано).

Лихвите по кредитите в евро за суми над 1 млн. евро достига 2.47%, спрямо 3.06% месец по-рано (2.21% година по-рано).

Депозити

Средната годишна лихва по срочните депозити за домакинствата достига 0.09%, както за тези договорени в левове, така и за влоговете в евро, сочат данните на БНБ към края на май. Това е леко повишение спрямо предходния месец, когато депозитите по нов бизнеса са били със средна доходност от 0.07% и 0.06%, съответно за левове и евро. През месец май 2020 година средната лихва по депозитите в левове е била 0.10%, а по тези в евро е достигала 0.09%.

Лихвите по срочните влогове за бизнеса продължават да намаляват. През май са били договаряни бизнес депозити в левове при средна лихва от минус 0.18%, спрямо минус 0.04% месец по-рано. Преди година лихвата по левовите влогове за фирми е била минус 0.05%.

Средната годишна доходност по депозитите за фирми, договаряни в евро, пада до 0.00% през май, спрямо 0.02% месец по-рано. Преди година средната лихва е била също 0.02%.

Рекордният размер на депозитите в родната банкова система провокира някои банки да спрат да разкриват срочни влогове. Въпреки нулевите лихви спестяванията не спират да растат, като за последната година са скочили с над 10 млрд. лева. Общата сума по депозитите у нас достига 96.371 млрд. лева, като само влоговете на домакинствата възлизат на 63.4 млрд. лева към края на месец май. При този темп на растеж сумата държана от граждани и бизнес в банките у нас ще надмине 100 млрд. лева още през тази година.

*ГПР включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички