С одобрението на ЕС: БНБ показа как ще изглеждат българските евромонети


С одобрението на ЕС: БНБ показа как ще изглеждат българските евромонети
Снимка: iStock

1958

Българската народна банка приключи съгласувателния процес за одобрение на дизайна на българските евромонети. Съветът на ЕС e одобрил предложения от българска страна дизайн на националната страна на българските евромонети, съобщава централната банка. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през януари т.г. нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълнява при подготовката за пълноправно членство на България в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите Мадарския конник – върху националната страна на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, образът на св. Иван Рилски ще е на националната страна на монета от 1 евро, а на Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро.

До тук се стига след процедура включваща 6 стъпки, посочват от БНБ.

  • Това са подписване на Меморандум за разбирателство между Република България, държавите членки на еврозоната и Европейската комисия за започване на производството на евромонети и за подготвителните задачи преди започване на производството (6 декември 2022 г. ).
  • Приемане с Решение № 337/20.07.2023 г. на Управителният съвет на БНБ (УС на БНБ) на „Процедура за изработване на дизайн на българска национална страна на евромонети“ и „Основни мотиви и задължителни реквизити на дизайна на националната страна на българските евромонети и надпис на гурта на монетите от 2 евро“.
  • Одобряване с Решение № 479/02.11.2023 г. на УС на БНБ на дизайна за българска национална страна на евромонетите от всички номинали, както и графичния проект за надпис върху гурта на монетите от 2 евро.
  • Приемане с протокол от заседание на 16.11.2023 г. на Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната на одобрения от УС на БНБ дизайн на българската национална страна на евромонетите.
  • Изпращане с писмо от 18.01.2024 г. на БНБ на дизайна за съгласуване до Европейската комисия и всички държави членки от еврозоната.
  • Одобрение с Решение 5693/24 на Съвета на Европейския съюз (Съвет на ЕС) на предложения от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

Снимка: БНБ

Какви са предстоящите стъпки?

Предстои да се изработят евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

След това ще се пристъпи към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

Считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство ще започне и емитиране на евромонетите с българските символи.

Българското правителство и Българска народна банка сочат първи януари 2025 г. като целева дата за приемане на България в еврозоната.

Източник: БНБ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето как ще изглеждат българските евромонети?

Какви символи и изображения ще има върху българските евромонети?

Стъпка към еврото: България вече може да сече евромонети 

Министерство на финансите обяви конкурс за лого, мото и бранд бук относно приемането на еврото

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички