Какви символи и изображения ще има върху българските евромонети?


Какви символи и изображения ще има върху българските евромонети?
Снимка: iStock

3996

Предвижда се българските евромонети да възпроизвеждат дизайна на настоящите разменни монети в обращение у нас, като по този начин се цели приемственост на паричните значи и улеснено припознаване на новата валута, когато България евентуално стане член на еврозоната. Паралелно с това дребните монети у нас ще запазят името си „стотинки”, а на гурта на българската евромонета от 2 евро се очаква да има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ” – нещо характерно за българските пари, отсичани преди 1944-та година.

Това става ясно от интервю на БТА с гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев, публикувано на официалната страница на БНБ.

„След подписването през м. декември миналата година на меморандум по този въпрос с ЕК и Еврогрупата, ние разполагаме вече с пълната документация за отсичане на българските евромонети.”, посочва Радев в отговор на въпрос кои символи и графични означения БНБ смята за подходящи за българските евромонети и докъде е стигнал процесът по сечене на пробни евромонрти.

„На последното си заседание Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани, а именно: Мадарският конник - на малките монети; Св. Иван Рилски - на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро.”, казва гуверньорът на БНБ, който наскоро бе преизбран за нов мандат начело на институцията.

„Върху националната страна на българските евромонети се предвижда да бъде изписана на кирилица думата "България", както и думата "евро" (за монетите от 1 и 2 евро) и "стотинка", съответно "стотинки" (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента). Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето.”, казва Радев.

БНБ обяви какви възпоменателни монети ще пусне през следващите три години

„Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение, проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.”, добавя той.

Запитан дали датата 1 януари 2025 година е реалистична за приемането на България в еврозоната, Радев отговаря положително.

„Да, ако правим правилните неща и изпълним необходимите условия с фокус върху инфлацията. Единственото формално условие към БНБ е поддържане на валутната стабилност. Това условие се изпълнява чрез участието на лева в Европейския валутен механизъм. Няма сценарий, при който това условие може да бъде нарушено. Другата основна задача пред БНБ е техническата подготовка. На базата на постигнатия напредък до момента, мога да кажа, че БНБ и банковият сектор ще бъдат готови за въвеждането на еврото далеч преди крайния срок. Ако сегашната политическа конструкция се окаже достатъчно устойчива, очаквам правителството да изпълни останалите, повече на брой, условия от негова компетентност.”, казва той.

Според Димитър Радев, задържането на бюджетния дефицит в рамките на 3% от БВП е стъпка в правилна посока, но от друга страна означава ограничена, но продължаваща фискална експанзия.

„Фискалната експанзия не е фактор за ограничаване на инфлацията, а точно обратното. В тази връзка, изключително важно е да се работи за синхронизиране на фискалните и монетарните условия. От гледна точка на целта за овладяване на инфлацията, посоката на това синхронизиране в краткосрочен план трябва да бъде към затягане както на монетарните, така и на фискалните условия.”, казва той в отговор на въпрос какво мисли за фискалните условия у нас.

Парламентът реши дали да има референдум за приемане на еврото

Парите в обращение у нас нараснаха с 57% само за четири години

Какви са критериите за приемане на еврото и отговаря ли България на тях?

Кой е Димитър Радев - новият стар ръководител на БНБ?

БНБ увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички