Сенатът също одобри промените за дълга на САЩ


Сенатът също одобри промените за дълга на САЩ
Снимка: Getty Images/ Guliver

2622

След като Камарата на представителите на американския Конгрес одобри сделката за тавана на дълга на САЩ, Сенатът стори същото. Законопроектът мина през горната камара на Конгреса с 63 гласа "за" и 36 "против". Сега остава само Джо Байдън да подпише законопроекта.

Законопроектът, който е известен с името Акт за финансова отговорност, вдига тавана на американския дълг до 1 януари, 2025 година. Дългът на САЩ е 31,4 трилиона долара, като с нанесените поправки по отношение на харченето се очаква през следващите 10 години дефицитът на САЩ да стигне 1,5 трилиона долара.

През фискалната 2024 година САЩ не увеличават харченето повече от досега, но догодина ще има увеличение с 1%. Това обаче е по-малко, отколкото ще е инфлацията, като единствено има леко увеличение при харченето за военни цели.

"Демонстрирахме още веднъж, че Америка е нация, която плаща сметките си и посреща задълженията си - и винаги ще е така. Искам да благодаря на лидерите на демократите и на републиканците (в Сената) чък Шумър и Мич Макконъл за бързото прокарване на законопроекта. Никой е получава всичко, което иска, когато се стигне до преговори, но не правете грешка - това споразумение е голяма победа за икономиката ни и за американските граждани", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Припомняме, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреждаваше, че Съединените щати може да изпаднат във фалит още на 1 юни, но като цяло сочената дата за това беше 5 юни. Непартийната бюджетна служба на Конгреса обаче прогнозираше, че датата "Х" може да бъде достигната до 15 юни.

ОЩЕ: Средствата за разплащане на американското правителство удариха 6-годишно дъно

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички