Шефът на БНБ: За влизане в еврозоната са необходими работещ парламент и редовно правителство


Шефът на БНБ: За влизане в еврозоната са необходими работещ парламент и редовно правителство
Снимка: БГНЕС

3435

Какви са условията процесът по приемането на еврото да завърши успешно? Според управителя на БНБ Димитър Радев отговорът се съдържа в една дума - консолидация, но с три важни измерения - политическо, институционално и фискално, като политическото измерение означава работещ парламент и редовно правителство, съобщи actualno.com.

Гуверньорът на БНБ говори на конференция на тема "България в Еврозоната – какво следва за бизнеса", организирана от Американска търговска камара в България.

"Институционалната консолидация означава реформи, които да преодолеят все още сериозните институционални дефицити в страната и да постигне така необходимата институционална конвергенция. 

Третото изменение на консолидацията е фискалната такава. Това означава възстановяване на практиката от повече от 20 години на съставянето и упражняването на дисциплиниран бюджет", смята още Радев. По думите му това е важно не само в дългосрочен, но и в средносрочен и краткосрочен план.

Какво можеше да се купи с една заплата преди 33 години и какво днес?

Според него позицията на страната ни е уникална. "България е единствената страна в ЕС, която е член на Европейския банков съюз, но не е член на самата Еврозона. Втората причина е, че България е една от страните в ЕС, наред с Дания, чиято валута е част от Европейския валутен механизъм", коментира Радев. Той подчерта, че готовността на централната банка и банковия сектор за работа в Еврозоната, както и стабилността на валутния курс са две от най-важните условия за присъединяване към Еврозоната.

БНБ подсказа на финансовия министър да не се показва като некомпетентна и безотговорна

Управителят на БНБ подчерта, че България не е в началото на този процес, а на финалната права. Димитър Радев очерта три групи от предизвикателства, които трябва да бъдат преминати. Сред тях са номиналните критерии за конвергенция. По думите му единственият критерий, който в момента не изпълняваме - е този за инфлацията.

Той уточни, че втората група от задачите включва мерки срещу изпирането на пари, рамковата несъстоятелност и управлението на държавните предприятия, а третата група от задачи е свързана със законодателната програма, която трябва да осигури законодателната рамка за институцията.

"Това, което предстои, е много повече", каза Радев по отношение на законопроектите, които трябва да бъдат приети и отчете, че Законът за БНБ е финализиран и ще бъде приет от управителния съвет на банката на 13 април, а веднага след това ще го представят на Министерство на финансите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички