Ще остави ли Фед водещите си лихви без промяна?


Ще остави ли Фед водещите си лихви без промяна?
Снимка: iStock/Guliver

1227

Членовете на Управлението за федерален резерв на САЩ, известно и като Фед, са изправени пред очаквания, че отново ще задържат основните лихви на достигнатото равнище - между 5,25 и 5,50 на сто, и след днешното си заседание по паричната политика. Ако лихвите бъдат оставени без промяна днес, то това би била трета поредна среща на Фед, на която институцията запазва лихвените нива, информира Асошиейтед прес.

Намаляване на лихвите?

Някои анализатори смятат, че Фед ще пристъпи към намаляване на лихвите през първите месеци на идната година. Подобен ход като цяло би намалил разходите по заеми в САЩ, правейки по-достъпни ипотеките, бизнес заемите и автомобилите на изплащане. Пазарът на акции също може да поеме нагоре, въпреки че това вече се случи до голяма степен заради очакванията за предстоящи съкращения на ставките, което потенциално ограничава всяко по-нататъшно поскъпване. Според други институцията ще изчака още известно време преди да предприеме лихвени намаления.

Председателят на Фед Джером Пауъл наскоро омаловажи идеята, че моментът за намаления на лихвите наближава. Пауъл все още не е сигнализирал, че Фед окончателно е приключил с повишенията. В скорошно свое изказване той предупреди, че "би било преждевременно да се заключи с увереност", че Фед е повишил референтната си лихва достатъчно високо, за да изкорени напълно инфлацията.

Още: Предстои ли ново вдигане на лихвите в САЩ?

Вчера най-новите правителствени данни разкриха нов лек спад на инфлацията в САЩ през ноември - до 3,1 на сто. Основната инфлация, изключваща сезонно променливите цени на хранителни и енергийни продукти, се е повишила с 0,3 на сто през ноември на месечна база, както и с 4 на сто на годишна основа. Като цяло данните се припокриват с предварителните оценки на анализаторите.

Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички