Ще понижи ли и S&P рейтинга на Франция?


Ще понижи ли и S&P рейтинга на Франция?
Снимка: Getty Images

994

След като Fitch понижи миналия месец оценката си за Франция, страната днес отново попада в полезрението на рейтинговите агенции, като "Стандарт енд Пуърс" (S&P) би могла на свой ред да наложи санкции на френското правителство за управлението на финансите и неотдавнашната социална криза, предаде Франс прес.

Оценката на S&P, една от трите основни американски рейтингови агенции в света заедно с Moody’s и Fitch, се очаква около полунощ.

Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт

Агенцията класира Франция на ниво "АА" по двадесетстепенна скала, започваща от "ААА", най-добрата възможна оценка, и стигаща до "D", което е синоним на дефолт. Тя би могла да понижи оценката с поне една скала до "АА-" или да я остави непроменена.

S&P, може да заложи и на "перспективата си", която се основава на евентуалното развитие в средносрочен план. Понастоящем тя е "отрицателна", което означава, че понижението е възможно.

Анализът на американската агенция се следи отблизо от френските ръководители, които искат да покажат след идването на власт в Елисейския дворец на Еманюел Макрон имиджа на добро управление и реформаторство. Понижаването на рейтинга би било равносилно на шамар за тях, отчита АФП.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер отказа да коментира пред АФП преди публикуването на оценката. Той потвърди в сряда, че се е срещнал с представители на американската агенция, за да представи френските "аргументи", които смята за "убедителни".

"Каквато и да е оценката на S&P, това няма да промени решителността ни да поддържаме целите си за държавните финанси", каза и премиерът Елизабет Борн.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички