Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт


Франция вдига пенсионната възраст, политици зоват на бунт
Снимка: iStock

8109

Французите ще работят с две години повече, преди да се пенсионират. Това обяви премиерът Елизабет Борн, цитирана от Reuters. Тя разкри подробности за непопулярната реформа на пенсионната система, която може да доведе до стачки и ще е тест за способността на президента Еманюел Макрон да прави промени.

Дълго отлаганата цялостна реформа покачва възрастта за пенсиониране до 64 години, ход, срещу който се противопоставят четирима от всеки петима французи, според проучване на Odoxa. Това се случва в момент, в който много жители на страната вече са изправени пред криза с разходите за живот.

"Наясно съм, че промяната на пенсионната система повдига въпроси и поражда опасения сред французите", коментира Борн, добавяйки, че правителството ѝ работи, за да убеди жителите на страната, че реформата е необходима. "Днес ние предлагаме проект за балансиране на пенсионната ни система, проект, който е справедлив", подчерта тя, цитирана от БТА.

Цялостното преразглеждане на пенсионната система е централен стълб в реформаторския дневен ред на Макрон, когато той влезе в Елисейския дворец през 2017 г. Макрон отложи първия си опит за провеждане на реформата през 2020 г, тъй като правителството се бореше да се справи с пандемията от COVID-19. Вторият опит няма да бъде по-лесен, отбелязва Reuters.

Ръководителите на френските синдикати ще се срещнат още тази вечер, за да обсъдят как да отговорят на предлаганите промени с протести и стачки. Реформата на Макрон и Борн ще се нуждае и от одобрението на парламента, в който те нямат абсолютно мнозинство. Това изглежда по-постижима цел, отколкото преди няколко седмици, след като правителството направи някои отстъпки на консервативната партия "Републиканците". Партията обаче не получи всичко, което искаше и не е единна по въпроса, така че всеки глас ще е от значение. 

С една от най-ниските възрасти за пенсиониране в индустриалния свят Франция харчи много повече за пенсии – близо 14 на сто от брутния вътрешен продукт, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. На практика, според предложението на правителството, възрастта, на която всеки може да се пенсионира и да получи пенсия във Франция, ще бъде вдигната постепенно с три месеца на година, започвайки от септември. Така ще се достигне до 63 години и 3 месеца през 2027 г. и целевата възраст от 64 години през 2030 г.

За получаването на пълна пенсия от 2027 година ще е необходим 43 години трудов стаж. "Трябва да се изправим пред реалността и да намерим решения, за да запазим социалния ни модел", каза Борн, подчертавайки, че европейските съседи на Франция също са увеличили възрастта за пенсиониране през последните години.

Матилд Пано от лявата партия "Непокорна Франция" написа в Twitter, че планът е "архаичен, несправедлив, брутален и жесток". Пано нападна остро Борн и Макрон, твърдейки, че в мечтания от тях свят след работата идва мизерията или смъртта. По думите ѝ 80% от французите са против пенсиониране на 64 години и са готови за бунт срещу пенсионната реформа.

Френското правителство предвижда допълнителни приходи от 17,7 милиарда евро до 2030 г. благодарение на предложената пенсионна реформа, заяви министърът на финансите Брюно Льо Мер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина

В кои страни е най-добре да се пенсионирате?

Ирландия вдига пенсиите на работещите пенсионери

Швеция също вдига пенсионната възраст

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички