Кои са страните по света, където е най-добре да се пенсионирате?


Кои са страните по света, където е най-добре да се пенсионирате?
Снимка: iStock

11644

Може би ще преосмислите плановете си за пенсиониране, след като разберете резултатите от проучване, което прави класация на пенсионните системи в света, цитирано от Bloomberg.

Исландия, Нидерландия и Дания за пореден път оформят топ 3 в тазгодишния Световен пенсионен индекс на Mercer CFA Institute. Докладът обаче предупреждава, че пенсионната възраст трябва да бъде повишена почти навсякъде по света на фона на нарастващите заплахи от застаряващото население, нарастващия държавен дълг и ниската раждаемост. Скандинавска страна е най-добрата за пенсиониране

"Това, което още откриваме, е, че с по-високото образование в много страни хората навлизат в работната сила малко по-късно. Не може да навлезете в работната сила по-късно, да се пенсионирате на същата възраст и да живеете по-дълго. От нещо трябва да се откажете", посочва Дейвид Нокс, старши партньор в Mercer и водещ автор на доклада.

Според доклада икономическата обстановка на забавен ръст на заплащането, ускорена инфлация и намалена инвестиционна възвращаемост на много класове активи също прилага финансов натиск върху системите за пенсионни доходи.

Топ 20 на най-добрите страни за пенсиониране

Държавите в топ 3, макар и да не са застраховани от световните икономически трудности, са устойчиви и с добре управлявани системи със здравословен микс от пенсии в публичния и частния сектор и "високо ниво на интегритет". Швеция също вдига пенсионната възраст

Топ 10 допълват Израел, Финландия, Австралия, Норвегия, Швеция, Великобритания, Швейцария. Западноевропейските страни потвърждават имиджа си на едни от най-добрите места за пенсиониране, като цели 16 от тях попадат сред общо 44 страни в класацията. Проучването сравнява пенсионните системи на въпросните държави, които представляват 65% от населението на света.

САЩ са на 20-а позиция, а дебютиращата в него Португалия е на 24-о място. Китай заема 36-о, а Мексико – 29-о място заради голямото подобряване на оценката благодарение на пенсионните реформи. България не присъства в класацията.

Последното място заема Тайланд, веднага след Филипините, Аржентина и Индия. Според Mercer техните системи притежават "някои желателни характеристики", но имат и големи слабости, за които е нужно да се вземат мерки.

Тъй като нивата на раждаемост намаляват и хората живеят по-дълго, ООН прогнозира, че делът на световното население на и над 65-годишна възраст ще нарасне от 9,7% тази година до 16,4% през 2050 г. Възрастта на пенсиониране сред проучените страни варира от 55 до 68 г., а според Нокс правителствата трябва да насърчат хората да работят "малко по-дълго".

Докладът на Mercer препоръчва по-възрастните да бъдат насърчавани за по-високо участие в трудовата сила, което ще увеличи спестяванията им и ще ограничи продължителното повишаване на възрастта за пенсиониране. "Това, за което наистина говорим, са жизнените стандарти на пенсионерите. Много по-добре е да се преборим с това сега, отколкото да чакаме този дебат да се случи в бъдеще", казва Нокс. Република Ирландия повишава пенсиите на работещите пенсионери

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След протести Хърватия свали пенсионната възраст

Българските пенсионери могат да получават европейски пенсии

Исландия задължи бизнеса да доказва, че плаща еднакво на всички служители

10 любопитни факта за Исландия - една от най-щастливите страни в света

Кои са държавите с най-високо качество на живот в света?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички