След протести Хърватия свали пенсионната възраст


След протести Хърватия свали пенсионната възраст
Снимка: iStock

7356

Хърватското правителство се отказа от плановете си да увеличи възрастта за пенсиониране от 65 години на 67 след протестна кампания, организирана от водещи синдикати, съобщи премиерът Андрей Пленкович, цитиран от Reuters.

Три водещи профсъюза събраха над 700 000 подписа на граждани за свикване на референдум за намаляване на пенсионната възраст. Правителството обаче предпочете да вземе решението без допитване до народа, "зачитайки волята на гражданите."

"С това ние показваме, че слушаме какво ни казват нашите граждани. Някои от нашите граждани обаче искат да продължат да работят след 65-годишна възраст и ние ще го направим възможно в ревизирания законопроект за пенсиите", каза Пленкович на заседание на правителството.

Въпреки това властите ще направят промени трудовото законодателство, позволяващи на хората в някои професии да работят и след 65 години, ако имат желание.

За спорната реформа се заговори в края на миналата година. Властите представиха плановете си през септемврти, а през декември парламентът прие предложението за вдигане на пенсионната възраст на 67 години от 2031 г. както за мъжете, така и за жените, и за намаляване на пенсиите на хората, които се пенсионират по-рано.

Министърът на труда Марко Павич тогава заяви, че целта е пенсионната система да бъде устойчива и пенсиите по-високи в бъдеще.

Ежегодно хърватският бюджет трябва да отделя около 17 млрд. куни (2.3 млрд. евро), събирани от данъци, за да покрие дупката в обществената пенсионна система, за която са нужни около 39 млрд. куни годишно (5.27 млрд. евро)

Настоящата възраст за пенсиониране в Хърватия е 65 години за мъжете и 62 години за жените, но те постепенно ще се изравнят, тъй като пенсионната възрастта при жените ще се увеличава през следващите 12 години.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички