Българските пенсионери могат да получават европейски пенсии


Българските пенсионери могат да получават европейски пенсии
Снимка: iStock

97300

Българските пенсионери могат да получават европейски пенсии, в случай, че доброволно се осигуряват, за да получават пари на старини, пише вестник "Труд". Министерският съвет внесе в парламента предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще може да се предложи на гражданите в страната доброволен паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП).

Промените трябва да бъдат гласувани, за да изпълним директивите на ЕС. Новият пенсионен продукт ще бъде допълнение към досегашните три стълба на пенсионната система – осигуряване в държавното обществено осигуряване, задължителните вноски в универсален пенсионен фонд за работещите граждани, родени след края на 1959 г. (т.нар. втора пенсия), и осигуряване по желание в доброволни пенсионни фондове. Паневропейският персонален пенсионен продукт е доброволна схема за пенсионно осигуряване, допълваща пенсионните продукти в страните членки на ЕС.

Всички финансови предприятия, които управляват средства на клиенти ще могат да създават и предлагат ПЕПП. Това са кредитни институции като банки, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно осигуряване, инвестиционни посредници, инвестиционни дружества, управляващи дружества и компании, управляващи алтернативни инвестиционни фондове.

Така ще се стимулира конкуренцията при предлагане на доброволни персонални пенсионни продукти, като те ще могат да се предлагат от компаниите във всички страни членки на ЕС. Това означава, че в България ще се предлагат пенсионни схеми, валидни например за Германия или Австрия, но хората по желание ще се осигуряват в тях. Пенсионното осигуряване ще продължава да расте

Условията за натрупване на пари и за изплащане на пенсии на осигурените по ПЕПП граждани, ще са подобни на тези за действащите към момента доброволни пенсионни продукти. Предлага се изискване вноски за ПЕПП да се правят за хора, навършили 16 години, каквото е условието за доброволните пенсионни фондове.

Предвижда се условията за изплащането на парите също да са сходни с тези при доброволните фондове, т.е. изплащането на пенсиите ще започва при придобиването на право на пенсия от държавната хазна за осигурителен стаж и възраст. Има възможност и за по-ранно изплащане на пенсиите в определени случаи, като инвалидизиране. Натрупаните пари по ПЕПП ще могат и да се наследяват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пожизнените пенсии остават по-малки

Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври

Пенсионерите могат да пресметнат с колко ще се увеличат пенсиите

Вдигането на пенсиите: Някои вземат 300 лева, други - стотинки

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички