Пожизнените пенсии остават по-малки


Пожизнените пенсии остават по-малки
Снимка: iStock/Guliver

33885

Конституционният съд (КС) не отмени правилото в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според което, ако избереш да се пенсионираш една година по-рано, до края на живота си получаваш пенсия в намален размер. Десетимата членове на КС са единодушни, че то не е противоконституционно.

Правилото е заложено в чл. 68а, ал. 1 от КСО, в която омбудсманът проф. Диана Ковачева поиска КС да отмени думата "пожизнено". Разпоредбата гласи: "Лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2, могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1. Пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено". Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

Кодексът дава възможност на хората, които вече са натрупали изискуемия стаж за пенсия, но не са навършили съответната възраст, да се пенсионират година по-рано. Правилото е, че за всеки месец, който не достига за навършване на обичайната възраст за пенсиониране (през 2022 г. тя е 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете), пенсията се намалява с 0,4%. Т.е. ако си по-млад с година, но искаш да се пенсионираш, до края на живота си ще получаваш с 4,8% по-ниска пенсия от тази, която биха ти отпуснали, когато навършиш възрастта.

Според омбудсмана това, че човек сам избира дали да се пенсионира по-рано е проява не толкова на свободна воля, а на стечение на неблагоприятни обстоятелства. Ковачева заяви пред КС, че "пожизненото" получаване на по-малка пенсия е и непропорционално, и несправедливо и който се е пенсионирал с година по-рано, би трябвало да получава по-ниска пенсия, само докато не навърши възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО.

КС още не е публикувал решението си, за да станат ясни мотивите му. Изчисления обаче показват, че да се получава доживот пенсия в намален размер, но това да започне година по-рано, в повечето случаи е по-изгодно, отколкото да се изчака навършването на възрастта за отпускане на пенсия в пълен размер. Младите пенсионери вземат най-големи пенсии

Жена ще започне реално да пропуска получаването на пари заради по-ранното си пенсиониране, едва след като навърши 85 години и 2 месеца, а мъж, когато навърши 86 години. Средната продължителност на живота при жените в България е 78 години и два месеца, а при мъжете – 71 години и един месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Все повече хора се възползват от ранното пенсиониране

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички