Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври


Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

91838

Подготвяното увеличаване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-голямо от очакваното. Вече е ясно, че ковид добавката от 60 лева ще стане постоянна част от пенсията, но ще има и допълнително повишаване с 10% на всички пенсии. По този начин минималната пенсия реално скача от 370 лева на 467 лева, съобщи премиерът Кирил Петков по време на брифинг на управляващите в Министерския съвет. Ясно е колко ще е новата минимална пенсия

Новото ударно увеличение означава, че за последната една година минималната пенсия нараства със 167 лева или 56%. Средната пенсия ще се повиши до 690,30 лв. Докато по време на управлението на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лева, за 1 година ние я повишихме със 167 лева или 56%. За една година пенсионерите получават 56% над тяхната пенсия, което е много пъти над нивата на инфлация, увери Петков. Когато ни питат къде са парите от кражбите – ето тук са парите от кражбите. Парите отиват в джобовете на хората, а не в нечии фирми, близки до властта, каза той. Вдигането на пенсиите: Най-бедните печелят най-много

По-голямото увеличение на пенсиите беше съобщено първо от социалния министър Георги Гьоков в ефира на bTV. Той потвърди, че ковид добавката става част от пенсията, а общото повишение ще е 21,6%, което ще помогне на пенсионерите в борбата срещу нарастващите цени.

Таванът на пенсиите се вдига до 3400 лева от 1 октомври, така че да се изравни с максималния осигутителен доход. В резултат на това от настоящите 34 000 българи, които имат право да вземат по-голяма пенсия от максималната, ще останат под 1000 души. Таванът ще се движи с максималния осигурителен доход – това е правилният начин да се възнаградят онези пенсионери, които имат най-голям принос към системата, каза финансовият министър Асен Василев.

Премахват разликата между стари и нови пенсии

Управляващите подготвят още едно увеличение на пенсиите от 1 октомври. Въпросното преизчисляване ще е на базата на т.нар. швейцарско правило, като във формулата ще надделява или ръстът на инфлацията, или този на осигурителния доход – който е по-висок, обясни Василев. Средната пенсия се увеличава с 18%

Ще се правят индивидуални изчисления за всички пенсии, за да се видят изкривяванията след 2008 г. В годините с нулева или много ниска инфлация във формулата ще се увеличи сериозно тежестта на осигурителния доход. Сега двата компонента са 50:50 в оригиналното швейцарско правило.

Това ще сложи край на неравенствата между стари и нови пенсионери и компенсира пенсионерите, които са ощетени от промените през последните години. Целта е по този начин над 700 000 пенсионери да получат по-високи суми и да се стопи разликата в парите на хора с една и съща професия, пенсионирали се в различни години, която в момента може да достигне и 50%. Всеки пенсионер ще получи честната пенсия, която заслужава, увери финансовият министър. Повишават пенсиите, ще има бонус за най-бедните пенсионери

Вдигането на пенсиите от 1 юли ще бъде второто за годината. То е една от важните социални теми за управляващите, защото пенсионерите са сред най-потърпевшите от нарастващите цени. Пъвроначалната идея беше пенсиите да се повишат с 6,1% по швейцарското правило и минималната пенсия да стане 392,50 лв. Но високата инфлация принуди правителството да даде много по-голямо увеличение. Социалният министър разкри с колко ще се повишат пенсиите през 2022 г.

Отпада ДДС-то за хляба, по-ниски данъци за отопление

ДДС-то върху хляба ще стане 0%, като данъчното облекчение ще важи единствено за насъщния. Правителството ще компенсира изгубените приходи с увеличаване на ДДС върху бирата и виното обратно на 20%. Всички българи ще имат по-ниска цена на хляба, обеща премиерът. Нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство и ще стигне до всеки дом и до всяко домакинство, изтъкна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Потребителите на централно парно и топла вода също ще могат да се възползват от 9% ДДС, което трябва да помогне за намаляване на месечните сметки.

Управляващите искат да помогнат на най-уязвимите в кризата: децата, младите семейства, пенсионерите, работещите бедни.

Общата стойност на антикризисните мерки е около 2 милиарда лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Минималната пенсия скача над 400 лева

Приеха новата добавка към пенсиите, минималната пенсия скача на 430 лв.

Повишават най-ниските пенсии

Минималната пенсия ще остане под прага на бедност

Как ще се променят пенсиите от Коледа

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички