Преизчисляване на пенсиите струва колкото бонуса от 50 лв.


Преизчисляване на пенсиите струва колкото бонуса от 50 лв.
Снимка: БГНЕС

38264

Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, сподели мнението си изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър Ивайло Калфин в интервю за Bulgaria ON AIR. Близо 40% от пенсиите остават без увеличение

Той коментира и служебния кабинет, назначен от Румен Радев, който представи работата си като ''връщане в нормалността''. "За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се направят и нови политики. Това, което виждаме, е по-скоро в кадровата сфера, отколкото в политиките", заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин.

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило" (на база инфлацията и ръста на икономиката), но увеличението няма да е за всички пенсионери. Според Калфин това е често срещана практика на Запад, а у нас е по-наложително преизчисляването на пенсиите, което би струвало на държавата толкова, колкото надбавките от 50 лв.

"Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени", посочи бившият социален министър.

Според Калфин трябва да се направи така, че доходът от пенсии да достигне 60-70% от дохода, с който се е пенсионирал човек. Целта е пенсията да бъде достоен доход за хората, а не подаяние. По-старите пенсии обричат хората на много тежък живот, призна той.

По думите му надбавките от 50 лв. към пенсиите струват на държавата 160 млн. месечно и 1,3 млрд. на годишна база, като с тези средства "можеше да се направи много по-справедливо преизчисляване на пенсиите".

"Сега се харчат същите пари, но за сметка на всякаква логика и доверие в пенсионната система. Не е справедливо човек с 30-35-40 години стаж да получава подаяние. Той просто си ги е заработил тези пари и трябва да си ги получи", категоричен беше Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички