Вдигането на пенсиите няма да е еднакво за всички


Вдигането на пенсиите няма да е еднакво за всички
Снимка: БГНЕС

87139

Увеличението на пенсиите от 1-ви юли няма да бъде еднакво за всички. Пълен процент на увеличението няма да получат хората с максимален размер на пенсията – 1440 лв., няма да има такова пълно увеличение и за пенсионерите с минимална пенсия. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Хората получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, гарантирано от държавата, ще получат увеличението само за разликата между техния личен индивидуален размер за осигурителен стаж и възраст и онази разлика, ако надхвърлят минималната пенсия от 300 лв. Т.е ако един пенсионер има реален размер на пенсията 280 лв. и надвишава прага от 300 лв. с 5% увеличение, той ще получи разликата между 300 лв. и изчисленото като увеличение на база неговата пенсия.

Пълният процент на увеличение няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лв., тъй като при увеличение от 5% ще достигнат тавана от 1440 лв. Всички останали обаче ще получат увеличението от 5%, обясни социалният министър. Парите на ДОО са осигурени със закон, няма проблем с парите за изплащане пенсиите. Проблем е намирането на пари за тази добавка от 50 лв. Ние сме поели ангажимент да изплащаме добавката до края на служебното правителство, каза още Донев.

Това, което правим като правителство, е да работим почтено и прозрачно. Министерството на труда и социалната политика е едно от малкото министерства, в които не се установиха груби нарушение свързани с бюджета. Министерството разпределя средствата, които получава, разпределя парите към нуждаещите се. Разходът за пенсии ще надхвърли 10% от прогнозния бюджет за БВП, каза още Донев.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички