Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина


Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина
Снимка: БГНЕС

62616

С предложението за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване ще се увеличат всички пенсии. Пенсиите на над 2 милиона българи ще се повишат, ако редовно правителство одобри идеята. Средното увеличение ще бъде 12,5%, а средната пенсия ще нарасне с 64 лв. Това заяви в предаването "Лице в лице" пo bTV служебният социален министър Гълъб Донев.

Най-ниската пенсия догодина ще бъде 413 лв., ако идеята на служебното правителство бъде реализирана. Няма да има пенсионери, които да получават по-малко, обеща Донев.

"Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 300 на 340 лева, а максималната пенсия (т.нар. таван на пенсиите) ще стане 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще стане 170 лв.", обяви Донев.

По-ниските пенсии ще се увеличат с малко повече – около 14,3%, докато максималната пенсия ще нарасне с по-малък процент. Всички пенсии ще получат увеличение от 12,5%", обясни социалният министър. Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Целта на вдигането на пенсиите е голяма част от настоящите и бъдещите пенсионери да излязат от линията на бедност. По данни на МТСП около 120 000 пенсионери ще я прескочат след актуализацията. Социалният министър уточни обаче, че около 940 000 пенсионери ще останат под прага на бедността и след увеличението. Бедните у нас достигат 1.6 млн. души

431 000 пенсионери, които получават пенсия под 369 лв., колкото е прага на бедност за тази година, ще могат да се възползват от месечната добавка за бедност.

Всички пенсионери, които са с доход под линията на бедността, ще бъдат подпомогнати през социалното подпомагане – във вид на пари. "Няма да има пенсионер над 65 години, който да получава под линията на бедност, която догодина ще бъде 413 лв.".

Плащането няма да е обвързано с вида на получаваната пенсия – трудова или социална. Няма да я получават обаче работещите пенсионери. За да вземат тази социална добавка, хората трябва да отговарят на редица условия – да нямат големи жилища, нито големи банкови влогове.

Добавката от 50 лв., която пенсионерите взимаха по време на пандемията, ще се включи в евентуалното увеличение, като някои ще получат дори повече от въпросните 413 лв.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет.

Повишаването на коефициента за трудов стаж от 1,2 на 1,35, който ще важи както за старите, така и за новите пенсии, компенсира много от неправдите, натрупани през последните години. Така ще се стимулират младите хора и работещите да се осигуряват на реален доход, да работят по-дълго, за да може в бъдеще да вземат по-адекватни пенсии. Всеки трети се осигурява на минимална заплата

Донев беше категоричен – хората продължават да обедняват. Социалният министър посочи, че около 270 000 души ще получат енергийно подпомагане през зимния сезон, като заявления ще се приемат до 31 октомври.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички