Вдигнаха с 6 лв. прага на бедност


Вдигнаха с 6 лв. прага на бедност
Снимка: БГНЕС

8044

Държавата предлага за догодина прагът на бедност у нас да е 369 лв., като ръстът е с 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Линията на бедност ще се съобразява с макроикономическата ситуация, като целта е да отговаря на реалните социално-икономически условия. "Социалният министър да може да определя линията на бедност, когато има отрицателен БВП, също и да може да направи промяна, когато има по-благоприятни условия – когато има ръст", обясни Сачева. Какво показват изчисленията на синдикатите за бедността

За хората с увреждания няма да се налага подоходен критерий – тоест всички ще бъдат подкрепени. Министърът на труда и социалната политика няма еднолично да определя линията на бедност, а след консултации и гласуване в Тристранката.

Схемата 60/40 е запазила 172 000 работни места

185 млн.лв. са изплатени по схемата 60/40, като тази мярка допринесла за запазването на работните места на 172 000 души. Безработицата продължава да намалява и към момента е 7.5%, посочи Сачева.

Работодателите като цяло са доволни от схемата 60/40, макар да отчитат, че можела да работи още по-добре.

"Отчитайки положителни страни, в сравнение с предната криза през 2009 г., имаме 2 пъти по-малко загубени работни места. В сравнение с другите антикризисни мерки, тази стартира най-бързо и имаше най-добър ефект като покритие. Сравнявайки се с другите европейски страни констатираме, че можеше да бъдем много по-добре. Нещо, за което предупредихме", заяви Васил Велев.

Мярката 60/40 не спасява работещите в малкия бизнес

Той обърна внимание, че за трето календарно тримесечие – от 1 юли до 30 септември, мярката за подкрепа на заетостта и доходите на работещите хора е коренно различна. Велев призова компаниите , които имат спад на доходите с повече от 20%, да се възползват от тази мярка.

Синдикатите също са доволни от постигнатите резултати. "Като цяло смятаме, че сме успели да подкрепим не само заетостта, но и дохода. Данните на НСИ го потвърждават. Средната работна заплата продължава да расте, независимо от стагнацията и от намаляването на заетите лица", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия

Обсъдени са промени при ТЕЛК-овете

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от "Обединени патриоти" промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

От ОП предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на НОИ да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори. А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички