НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия


НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия
Снимка: личен архив

36215

Националният осигурителен институт да има свои доверени лекари и болници и да изпраща на контролни прегледи инвалидите, които подадат заявления за пенсия.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, предложена от ВМРО, ще обсъдят в понеделник правителството, синдикатите и работодателите. Промяната е включена в дневния ред на свиканото от вицепремиера Мариана Николова заседание на Тристранката, предава в. "24 часа".

Всички решения на ТЕЛК и в момента се разглеждат от медицинска комисия към осигурителния институт, която може да ги обжалва. Шефът на комисията обаче вече ще може да поиска и инвалидът, който кандидатства за отпускането на пенсия, да премине нови прегледи и изследвания. Като те няма да се правят в болница по избор, а в такава, с която НОИ има сключен договор.

Ако човекът с увреждания откаже да се подложи на допълнителни изследвания, НОИ ще може веднага да заведе дело срещу издаденото му ТЕЛКово свидетелство пред административен съд, предвиждат предложенията на ВМРО, които ще обсъжда Тристранката.

Въз основа на допълнителните изследвания от доверени лекари на НОИ свидетелството за инвалидност може да бъде върнато на ТЕЛК за ново произнасяне, предвижда още законопроектът. Тогава лекарската комисия е задължена в 14-дневен срок да отмени върнатото решение и да се произнесе с ново.

Проектът предвижда и хората, чиито решения за инвалидност се обжалват, да не получават за периода на обжалването полагащата им се пенсия за инвалидност. Вместо това на тях ще се отпуска социалната пенсия за старост. В момента нейният размер е 141 лв. на месец.

Тристранката трябва да разгледа и анализ на изпълнението на мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса в плащането на заплати, за да не бъдат съкращавани хора в кризата. Ще бъде обсъдено и предложението на социалния министър Деница Сачева през следващата година линията на бедност да бъде увеличена само с 6 лева и да стане 369 лв. Спрямо прага на бедност се определя размерът на редица социални помощи, както и на добавките за хората с увреждания.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички