Република Ирландия повишава пенсиите на работещите пенсионери


Република Ирландия повишава пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: iStock

6650

Република Ирландия ще предложи по-висока държавна пенсия на всеки неин жител над 66 години, който продължава да работи, съобщава Reuters. По този начин се заобикаля препоръката на назначена от правителството комисия за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране до 68, за да помогне за финансирането на застаряващото население.

Съгласно предложения гъвкав модел, договорен от министрите във вторник, хората ще имат възможност от 2024 г. да продължат да работят до 70-годишна възраст в замяна на по-висока пенсия за всяка допълнителна година, в която работят.

Държавната пенсия в момента възлиза на 253 евро на седмица (около 1100 евро на месец) за тези, които се пенсионират на 66 години. Тя ще се увеличи до 315 евро за всеки, който остане на работа до 70-годишна възраст.

Ставките за социално осигуряване постепенно ще се увеличават с течение на времето, за да се плащат мерките, съобщи ирландското правителство.

Подобно на други страни, Ирландия повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2014 г., но отложи плановете си да я повиши до 67 г. миналата година и отново до 68 г. през 2028 г., след като възрастта за пенсиониране стана основен проблем на изборите през 2020 г. Швеция също вдига пенсионната възраст

Вместо това коалицията назначи Комисия по пенсиите, чиито препоръки включваха постепенно увеличаване на пенсионната възраст, така че тя да достигне 67 години през 2031 г. и 68 години през 2038 г., за да помогне за справяне с това, което ще се превърне в основно предизвикателство за фискална устойчивост.

Ирландия има млад демографски профил в сравнение със своите партньори в ЕС, но коефициентът на зависимост в напреднала възраст се очаква да нарасне рязко през следващите две десетилетия, така че до 2050 г. ще има малко над двама души в трудоспособна възраст на всеки човек над 65 години в сравнение с почти четири в момента.

Финансовият отдел изчисли, че до 2030 г. разходите, свързани със застаряването, се очаква да струват допълнителни 3,3% от брутния национален доход в сравнение с разходите за 2019 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дефицит на кадри: Възрастните работници масово се пенсионират

След протести Хърватия свали пенсионната възраст

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички