Швейцария наложи бонусни ограничения на висшите мениджъро в Credit Suisse


Швейцария наложи бонусни ограничения на висшите мениджъро в Credit Suisse
Снимка: iStock

1629

Швейцария инструктира Credit Suisse да отмени или намали всички неизплатени бонуси за най-високите 3 нива на управление в кредитора и да проучи дали изплатените средства могат да се възстановят, съобщава Reuters.

Според швейцарското банково законодателство Федералният съвет, местната изпълнителната власт, може да наложи мерки, свързани с бонусите, на банка със системно значение, ако е получила държавна помощ от федерални фондове.

Необичайният ход на правителството идва след обществена реакция срещу изплащането на бонуси в банката, която беше принудена да се слее с конкурента UBS и трябваше да бъде спасена с близо 260 млрд. швейцарски франка (280 млрд. долара) държавно финансиране и гаранции.

Решението „ще засегне около 1000 служители, които ще бъдат лишени от приблизително 50-60 млн. швейцарски франка с тези мерки“, посочват от Федералния съвет.

Изплащанията на бонуси до края на 2022 г. ще бъдат отменени за директорския борд, след което ще бъдат намалени наполовина за следващото ниво на управление и понижени с 25% за трето ниво.

Ръководителите на банката вече обявиха, че няма да вземат бонус за 2022 г. в годишния отчет на компанията, публикуван по-рано този месец.

Бонусният фонд за 2022 г. за близо 50 000 служители на швейцарската банка вече беше свит до 635 млн. швейцарски франка от 2,76 млрд. швейцарски франка, заради спада в цената на акциите на кредитора.

Федералният съвет добавя, че Credit Suisse трябва да докладва на властите дали е може да възстанови изплатените бонуси и да реши да отмени или намали бонусите за най-високите три нива на управление, натрупани до завършване на сливането с UBS.

На последното годишно общо събрание на Credit Suisse във вторник, акционерите изразиха несъгласието си срещу заплащането, което ръководителите и бордът на директорите на Credit Suisse получиха в навечерието на нейния фалит.

Акционерите на банката одобриха изплащанията към борда на директорите за времето до приключване на сливането, но гласуваха против одобряването на компенсации за мениджърите на банката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко време ще отнеме сливането на UBS и Credit Suisse?

Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

Сривът на Credit Suisse разчисти пътя на конкурентите за пазара на облигации

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички