UBS очаква интеграцията на Credit Suisse да отнеме между 3 и 4 години


UBS очаква интеграцията на Credit Suisse да отнеме между 3 и 4 години
Снимка: iStock

1471

Председателят на UBS Group AG Колм Келехер заяви, че интеграцията на Credit Suisse Group AG ще отнеме 3 до 4 години, като се изключи ликвидацията на инвестиционната банка. Дори и с правителствената подкрепа има „огромен риск при интегрирането на тези бизнеси“, заяви Келехер по време на годишното общо събрание на банката в сряда.

UBS придоби през миналия месец дългогодишния си конкурент за 3 млрд. швейцарски франка в историческа сделка, след като години скандали, загуби и провали в контрола на риска отслабиха банката. Сделката, подкрепена от правителството, целеше да сложи край на кризата на доверие в Credit Suisse, започнала да се разпространява на световните финансови пазари. Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

„Credit Suisse вече няма да бъде независима компания. Тя беше икона на швейцарската икономика, банка с жизненоважна роля в икономическото развитие на Швейцария, и глобален и уважаван играч“, заяви Келехер, цитиран от Bloomberg.

Акционерите ще получат по 1 акция на UBS за всеки 22,48 притежавани акции на Credit Suisse.

В отделна презентация зам.-председателят на UBS Лукас Гахвайлер заяви, че до приключването на сделката ще има „голяма несигурност". Най-добрият сценарий е това да стане до седмици, макар че вероятно ще отнеме няколко месеца. По думите му марката Credit Suisse ще продължи да съществува в Швейцария в обозримо бъдеще. Банката ще обмисли вариантите за местния бизнес на Credit Suisse, макар че според него „хората трябва да запазят очакванията си реалистични“ за премахването на този бизнес.

Миналата седмица UBS обяви назначаването на Серджо Ермоти за главен изпълнителен директор, като се върна към традицията швейцарски ръководител да заема една от двете най-високи длъжности в банката, замествайки нидерландеца Ралф Хамерс, ръководил банката последните 2 години. Това ще е вторият мандат на Ермоти в UBS, като преди това ръководеше банката от 2011 до 2020 г., преди да се присъедини към Swiss Re. UBS очаква да се възползва от опита му в областта на преструктурирането, за да контролира историческото придобиване на Credit Suisse. UBS Group предприе ключов ход, за да ускори поглъщането на Credit Suisse

Келехер призна, че акционерите няма да гласуват по сделката, като заяви, че „не е имало време“ да се консултира с тях по време на трескавото подготвяне на спешното спасяване.

„Разбирам, че не всички акционери на UBS и Credit Suisse са доволни от този подход. Въпреки това всички страни, и по-специално швейцарските власти, сметнаха решението за най-добрия от всички налични вариант. Амбициите ни за растеж са съсредоточени в областта на управлението на активи и богатството. Те са ни добре познати и се възползваме от швейцарското си наследство и опит“, каза Келехер.

Интеграцията на Credit Suisse не означава, че усилията на UBS за дигитализация са спрели. Главният изпълнителен директор на групата Ралф Хамерс, който ще отстъпи мястото си на Ермоти, беше популярен с подобни проекти. „Ние сме изцяло фокусирани върху интегрирането на Credit Suisse“, подчерта Келехер.

За да може да предотврати подобни извънредни ситуации в бъдеще, швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (Finma) иска допълнителни правомощия. „Заедно с други неща, органът иска да може да налага глоби, както други големи надзорни органи“, заяви председателят на управителния съвет на Finma Марлене Амстад.

„Finma няма правомощия да налага глоби – така тя е изключение спрямо други големи финансови центрове. Събитията около Credit Suisse показаха, че инструментите на органа достигат своите граници в екстремни случаи. Поради това следва да се обмисли разширяване на обхвата им“, посочва Амстад.

Следва да се обсъди и режим на висшите ръководители – т.е. задължително възлагане на индивидуални отговорности на управителните органи. „Това може да укрепи и корпоративната култура на институцията, тъй като е тясно свързано с ясното разпределение на отговорностите и здравословната толерантност към риска“, обясни Амстад.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко струва спасяването на Credit Suisse?

Сривът на Credit Suisse разчисти пътя на конкурентите за пазара на облигации

Прокуратурата в Швейцария разследва сливането на UBS и Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички