Сигнал за "Гражданска отговорност" с драстично по-ниски цени. Какви са причините?


Сигнал за "Гражданска отговорност" с драстично по-ниски цени. Какви са причините?
Снимка: groupama.bg

4892

"В момента има исторически срив на цената на застраховка "Гражданска отговорност" и реална опасност от фалити. За последните 22 дни цените на застраховката са паднали с над 25% и продължават бързо да вървят надолу". Такъв сигнал е изпратен до редакционната поща на Actualno.com, а за него вече е уведомена КФН.

Според сигнала всичко е започнало на 26.01.2023 г., когато едно от дружествата намалило рязко тарифата, като за някои градове намалението достига до 40 лв. Освен спада на цените по тарифа, в допълнение е увеличена и отстъпката, която предоставят на клиентите си, като за някои градове тя достигна до 20%, се добавя в сигнала.

Последвал е и сценарий на домино - други дружества са възприели същия подход и "средната цена на пазари за леки автомобили само за три седмици се срина с 65 лв. - от 243 лв. на 178 лв. или с около 26%. И това, по мнение на много специалисти от бранша, няма да свърши скоро. Само за три седмици (от 26.01.2023 г. до 17.02.2023 г.) застрахователите въведоха 28 нови по-ниски тарифи", се казва още в изпратения сигнал.

В момента средната цена на застраховката за леки автомобили е най-ниска за последните 8 години, казва подателят на сигнала.

ОЩЕ по темата: Промяна в закона вдига в пъти цената на застраховката "Гражданска отговорност"

"От една страна ниската цена е добра за потребителите, но от друга тя е особено опасна за самите тях, особено като се има предвид, че щетата по една полица може да надхвърли стотици, дори милиони левове", пише още в сигнала и се припомня какво стана през 2018 година с "Олимпик": "Фалит на голям застраховател ще доведе до значителни сътресения за цялата финансова система. Нещо, което, освен всичко друго, ще бъде сериозна пречка за присъединяването на България към еврозоната", се допълва още в него.

Реакции

"Преди малко и ние получихме същия сигнал, но аз и на вашите колеги това казах – че ние в Асоциацията не се занимаваме с цени. Това си е търговска политика на дружествата и нито знам какви са цените, нито бихме могли да ги коментираме по никакъв начин. От сутринта е това съобщение, но ние не следим цените. Ние се занимаваме с общи политики в сектора, а както може да се досетите, цените не са общи политики в сектора. Асоциацията няма отношение по тези въпроси. Има държавен орган, който следи за фалити сред застрахователите - КФН. Вероятно те биха имали повече информация“, заяви Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Actualno.com съобщава и, че е потърсила КФН за коментар, като оттам са обещали да дадат становище по проблема.

Припомняме, че по средата на 2020 г. също имаше лек спад в цената на застраховка "Гражданска отговорност". Сравнението между януари и юни тогава сочеше 328 лв. къмто 320 лв. средна цена за нови водачи. Осезаемо намаление се забелязваше тогава при "Лев Инс", "Булинс", "Евроинс", "Дженерали", "Алианц". Спадът тогава се изчисляваше на 2,6%, но при положение, че дълго време преди това цените не бяха падали, това се отчиташе като сериозен спад, тъй като последните години цената вървеше само нагоре, като примерно за 2017-2019 г. ръстът бе над 50%.

Средно 425 лв. струваше полицата за младите шофьори до 25-годишна възраст през 2020-та, за шофьорите между 25 и 45-годишна възраст средната цена на застраховката беше около 281 лв.

Цената за застраховката по принцип е най-висока за мощност над 2500 куб. см. - средно през 2020 г. беше 418.72 лв., тоест сега спадът е близо 50% при мощните коли.

ОЩЕ: Лепенките за "Гражданска отговорност" отпадат

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички