Промяна в закона вдига в пъти цената на застраховката "Гражданска отговорност"


Промяна в закона вдига в пъти цената на застраховката "Гражданска отговорност"
Снимка: iStock

10564

Възможно е значително да поскъпне застраховката "Гражданска отговорност", ако бъде прието предложение на Министерството на финансите за промяна в Кодекса за застраховането, свързана със "Зелената карта", стана ясно на пресконференция на Браншовите организации, пряко ангажирани със системата „Зелена карта“. Лепенките за "Гражданска отговорност" отпадат

Предложените промени ще задължават българските застрахователи да изплащат безусловно пари при настъпване на ПТП на български гражданин в чужбина. Тоест дружествата ще са длъжни да правят плащания, без да са запознати със съответните документи около произшествието.

Финансовият министър Росица Велкова обясни промените в Кодекса за застраховането, като по думите ѝ въпросът за нашето национално бюро "Зелена карта" стои от години и "така е ескалирал, че е поставен в критериите по ангажиментите след членството ни към ERM II, тъй като българското национално бюро не изплаща полици за събития, случили се в Италия".

По думите на Велкова засега имаме към 10 млн. лв. неизплатени задължения към бюрото на Италия. "Към момента КФН няма правомощия да прави мониторинг на дейността на нашето национално бюро, затова в законопроекта за промени в Кодекс на застраховането са разписани текстове, за които са се съгласили всички национални бюра "Зелена карта" да изпълняват", обясни тя.

Не става ясно обаче имат ли прогнози как промяната ще се отрази на цената на задължителната застраховка у нас.

"Това ще доведе до сериозен ръст на застрахователните измами, което пък ще източва застрахователните дружества. Като краен ефект, застрахователите ще са длъжни да вдигнат значително "Гражданската отговорност", за да могат да поемат извънредните разходи", обясни Стефан Софиянски, главен секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Плащаме по-скъпа "Гражданска отговорност"

Според председателят на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владислав Тодоров е трудно е да се каже, ако предложението бъде прието, с колко ще се вдигне застраховката за пътуване в чужбина, но има опасност цената да бъде вдигната многократно спрямо сегашните 250 лв.

По думите на Стефан Софиянски, подобна практика няма в нито една европейска държава. "Имаме вътрешни правила, гласящи, че задължително дружеството трябва да се запознае с документите около ПТП-то и да прецени дали има данни за измама и ако има, да откаже плащането. Правителството сега иска да ни лиши от правата ни и да ни накара да плащаме безусловно. Така българското бюро ще бъде поставено в неравностойно положение", обясни Софиянски.

"Да приемем в наш кодекс автоматично задължение Националното бюро "Зелена карта" да плаща щети, означава да позволим източване на национален капитал", подчерта юристът Ирина Абаджиева. Тя поясни, че всички членове на националното бюро "Зелена карта – българските застрахователи, ще бъдат задължени автоматично да покриват и несъществуващи щети в други държави и за да компенсират това източване, те ще са принудени да повишат цената на застраховката "Гражданска отговорност". Това е задължителна застраховка и всички ще се окажем потърпевши, подчерта тя.

Адв. Абаджиева обърна внимание, че законопроектът няма финансова обосновка и че мотивите, с които е внесен, не обосновават предлаганите промени. По думите й, тази законодателна инициатива най-малко може да се обясни с ангажименти по приемането ни в ERM2. "Искрено се надяваме че няма да бъде приет законопроекта, просто, защото е немотивиран, необоснован, вреден за цялото ни общество и вреден за цялата ни икономика", заяви тя.

Според Борислав Богоев, председател на бюро "Зелена карта" и бивш председател на КФН, ако текстът се приеме, ще бъде отворена врата, която измамниците ще използват от първата секунда и дори след 3 месеца да я затворим, критичната маса вече ще бъде натрупана. "Ако ни удари подобен текст, какъвто се готви, тези 36 милиона, които събрахме за плащанията по случая "Олимпик", ще ни се сторят като една вечеря в посредствен ресторант", коментира той.

От Асоциацията на застрахователите подчертаха, че са категорично против подобна дискриминационна норма да залегне в българското законодателство. Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова категорично предупреди, че ако текстът бъде приет, това ще е контрапродуктивно по отношение на финансовото състояние на българските застрахователи, ще ги постави в неравностойно положение, спрямо партньорите им и по никакъв начин това не защитава българския национален интерес.

Депутатите от икономическата комисия утре да се замислят за националния интерес, настоя и Димитър Димитров от организацията на тежкотоварните превозвачи. Той е категоричен, бе пътят на България към еврозоната не минава през този законопроект. "Докато пакетът "Мобилност" ни беше наложен от ЕК и Европейския парламент, в случая нашите депутати искат да въведат такива правила, които източват българските застрахователи и ще повишат Гражданската отговорност за измами, които трябва да признаем без документи, без аргументи – приемаме и плащаме", изрази възмущение той.

Със законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането, се въвежда автоматизъм на заплащане на недоказани щети, до кореспонденти – частни лица, неподлежащи на финансов контрол, с което на практика се лишават от права българското национално бюро, българските застрахователи и се засягат три милиона български граждани, ползватели на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", уточниха от браншовите организации. Те повдигнаха въпроса чий интерес всъщност стои зад така предложените набързо текстове и бързата законодателна процедура, по която те са внесени.

Според тях, промяната не защитава интересите нито на Националното ни бюро „Зелена карта”, нито на българските застрахователи, които предоставят на над 3 000 000 български граждани задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на адекватни за възможностите на българския потребител цени.

Браншовите организации настояват доводите им за несъстоятелност на така внесената законодателна промяна да бъдат обсъдени или да бъдат създадени нови законови текстове, които да защитават българските граждани и застрахователи, а не неясни частно-правни интереси и отправиха апел към политиците да отхвърлят законопроекта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Гражданска отговорност" отново поскъпва

Бедни области са с най-скъпа "Гражданска отговорност"

Шофьори се отказват от Гражданска отговорност в кризата

Как "черните кутии" в колите ще се отразят на застраховките?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички

Най-четени новини


виж всички