Бедни области са с най-скъпа "Гражданска отговорност"


Бедни области са с най-скъпа "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

13048

Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна България са с най-висока средна цена на застраховката "Гражданска отговорност". Това показва анализ на платформата 24ins.bg, предоставен на вестник "Телеграф".

Най-висока цена – малко по-висока дори и от София, плащат водачите на автомобили с регистрационни номера ТХ, Е, РК, ВН, КН, М, ВР и СС. Те съответстват на областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра. Средната цена на "Гражданската" за регистрираните там автомобили е най-високата у нас – 351,72 лева по данни за юли. В кой български град има най-много коли?

Класация

В София, където обаче трафикът е най-натоварен, средната цена е с няколко стотинки по-ниска – 351,64 лева. На трето място по скъпотия са Пловдив и Варна, със средна стойност на застраховката 332,07 лева. Областите Пазарджик, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен, Сливен, Русе, Търговище, Разград и Шумен са на четвърто място с цена 316,32 лева. Най-ниска застраховка плащат собствениците на автомобили от Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и София-област. Там средната цена на полицата е 308,03 лева.

Причини

Застрахователните компании определят цените на база развитието на риска в съответните региони – данните за броя на пътнотранспортните произшествия и причинените имуществени и неимуществени вреди, коментира пред "Телеграф" Юри Копач, изпълнителен директор "Търговска мрежа и продажби" на "Дженерали Застраховане".

"Всеки застраховател сам за себе си районира страната. В даден район може да е по-евтино, защото там има по-малко ПТП с имуществени вреди. В други райони пък населението пътува много в чужбина, имуществените вреди са по-малки, но неимуществените са по-сериозни", дава пример Копач. Каква да е компенсацията при смърт на пътя - има официална идея за изчисления

Специално за Перник фактор е близостта му до София и това, че много перничани работят и пътуват всеки ден до столицата. Това е предпоставка за повече ПТП с имуществени вреди. Неимуществените пък са високи там, където местното население пътува много в чужбина, защото обезщетенията, които се присъждат зад граница, особено в Италия, са много сериозни като сума. Вземат шофьорската книжка при неплатена "Гражданска отговорност"

Тенденция

Междувременно продължава тенденцията за ръст на средната цена на "Гражданската отговорност" у нас. Стойността на застраховката с настъпването на пандемията тръгна надолу, но с разхлабването на мерките отново пое нагоре от началото на тази година и вече изпреварва нивото от юли 2020 г. За сравнение през юли миналата година средната цена на "Гражданската" е била 314,88 лева по данни на портала. От януари, когато стойността е била паднала до средно 295 лева, цената тръгва стабилно нагоре с по-отчетлив скок през летните месеци, за да стигне през юли т.г. 331,92 лева. Това е по-високо дори от времето преди пандемията, когато стойността е била 328,87 лева. Цената на "Гражданска отговорност" отново се вдига

"С настъпването на пандемията движението се ограничи, пътно-транспортните произшествия намаляха, а оттам намаляха и щетите. Сега хората пак изкараха автомобилите си и тръгнаха по почивки", коментира Юри Копач. Той обаче не смята, че цената ще продължи да се вдига.

Средното увеличение за едногодишния период – от юли 2020 г. до юли 2021 г., е с 5,41%. Най-голям ръст се отчита за водачите на МПС на възраст над 45 г. – с 5,62%, за автомобили с кубатура до 1600 см³ – с 6,03%, и за колите с регистрация в София – с 6,49%. Цената на "Гражданска отговорност" се е вдигнала средно с 30% за година 

Цената варира от 210 до 1096 лв.

Освен района, където е регистрирана колата, друг фактор за цената е възрастта на водача. Най-скъпа "Гражданска отговорност" плащат шофьорите до 25 г. Средната цена за тях за юли 2021 г. е 440,83 лева, като тя се качва с 5,48% спрямо година по-рано. Когато водачът на автомобила е на възраст под 25 години, се счита, че той е по-рисков спрямо останалите на пътя от другите възрастови групи. Една от причините за това е, че тези водачи нямат достатъчно шофьорски стаж. Новите предложения за "Бонус-малус" - обвързани с шофьора, не с автомобила

Най-евтината "Гражданска" пък плащат водачите над 45 г. За юли 2021 г. средната цена за тях е 278,26 лева. Тя се вдига с 5,62% на едногодишна база, като през юли е била 263,45 лева. Към момента най-ниската цена на застраховката е 209,80 лева, а най-високата 1095,73 лева. Година по-рано тези стойности са били съответно 196,42 лева и 1021,78 лева.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички