Повишават застраховката "Гражданска отговорност"


Повишават застраховката "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

17080

Шофьорите у нас ще плащат повече за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" през следващата година. Цената на полицата да поскъпне с 3 лв. предвижда проект на Комисията за финансов надзор, пуснат за обществено обсъждане. При 3,8 млн. превозни средства, регистрирани у нас, това означава, че гражданите и фирмите ще трябва да платят с 11,4 млн. лв. повече. "Гражданска отговорност" отново поскъпва

Част от стойността на всяка застраховка "Гражданска отговорност" се превежда в два фонда - "Фонда за незастраховани МПС" и в "Обезпечителния фонд". От първия фонд се дават обезщетения за претърпени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, ако автомобилът е напуснал мястото на катастрофата и не е идентифициран или няма "Гражданска отговорност".

Този фонд не дава обезщетение, ако има само имуществени щети - например въпросният автомобил блъсне кола на паркинг, което е най-често срещаният сценарий. За да се получи компенсация, изискването е да има пострадал човек и то със значителни телесни увреждания, които са наложили престой в болница или е причинена смърт. В този случай фондът изплаща обезщетение и за имуществени вреди, надвишаващи 500 лв. Каква да е компенсацията при смърт на пътя - има официална идея за изчисления

Вноската към "Фонда за незастраховани МПС" в момента е 10,50 лв. от всяка застраховка "Гражданска отговорност". Предлага се сумата да се увеличи с 2 лв. и да стане 12,50 лв. Предложението е публикувано от Комисията за финансов надзор, но без мотиви защо това се налага, тоест не се знае дали са нараснали изплащаните от фонда обезщетения. От мотивите единствено става ясно, че във фонда има 102,5 млн. лв., при минимално изисквани 10 млн. лв. Огромен скок на претенциите и плащанията по "Гражданска отговорност"

Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица "Гражданска отговорност", е "Обезпечителният фонд". Този фонд изплаща обезщетения на пострадали хора, ако колата, която ги е блъснала, има "Гражданска отговорност", но застрахователят е фалирал. Предлага се вноската към този фонд да се увеличи с 1 лев и да стане 3,50 лв., отново без мотиви дали се е повишил рискът от фалит на застраховател.

Запазва се вноската от 0,15 лева за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка "Злополука" на пътниците в обществения транспорт. В резултат на промените, общо по 16 лв. от всяка задължителна "Гражданска отговорност" ще отиват в двата фонда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бедни области са с най-скъпа "Гражданска отговорност"

Шофьори се отказват от Гражданска отговорност в кризата

Вземат шофьорската книжка при неплатена "Гражданска отговорност"

Цената на "Гражданска отговорност" се е вдигнала средно с 30% за година

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички