След ултиматум от САЩ: Турските банки се отказват руската платежна система "Мир"


След ултиматум от САЩ: Турските банки се отказват руската платежна система "Мир"
Снимка: Getty Images

12492

Турските банки планират да напуснат платежната система "Мир", използвана от повечето руснаци. Това е пример как вторичните санкции на САЩ оставят без избор страните и ги принуждават да се дистанцират от Москва.

"Тримата заемодатели, единствените в Турция, все още обработващи трансакции, направени с руските карти "Мир", решиха да се оттеглят", заяви за Bloomberg високопоставен турски служител, пожелал анонимност, тъй като информацията не е публична. Турското министерство на финансите отказва коментар.

Решението на Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO да спрат да използват "Мир" маркира обрат в турската позиция за западните санкциите към Русия. Президентът Реджеп Ердоган се стреми да балансира от началото на войната в Украйна през февруари. Той се въздържа от участие в санкциите, обявени от САЩ и ЕС, и се среща и преговаря с руския президент Владимир Путин. Русия възкресява плащането с Visa и Mastercard, има своя алтернатива

Но позицията на турския президент започна да показва признаци на промяна, откакто пътува до САЩ за годишните срещи на ООН миналата седмица.

Веднага след завръщането си Ердоган събра висшите си служители, включително министъра на финансите Нуреддин Небати, за да обсъдят алтернативите на "Мир". Същия ден говорителят на Ердоган Ибрахим Калин заяви в национален ефир, че Турция е твърдо на страната на Украйна във войната и призова Русия да се оттегли от окупираните от нея територии.

Решението е взето и след пристигането на голям брой руски граждани в Турция, тъй като войната в Украйна принуди хората, особено богатите, да напуснат Русия. Руснаците оглавиха класацията на Турция за месечни продажби на жилища на чужденци за пръв път през април и оттогава са начело на класацията всеки месец. Руснаците масово прехвърлят парите си в Турция. Защо?

Подобно решение за отказ от "Мир" взе през миналата седмица Узбекистан заради опасения, че ще нарушат западните санкции. Решението, което страната взе е картите "Мир", издадени от центъра за междубанкова координация Uzbank, да продължат да работят, но не и тези в Русия.

Няколко банки в Казахстан, Таджикистан и Виетнам взеха същото решение, предупредени, че Държавният департамент на САЩ може да им наложи санкции. На същото се съгласиха и турските частни Türkiye İş Bankası и DenizBank.

Дори само решението на Türkiye İş Bankası е тежък удар за Русия – това е най-голямата банка в Турция, а към Анкара се пренасочи голям поток сделки с Русия след началото на войната в Украйна. Картите са популярни сред руските посетители и носят чуждестранни приходи в Турция през туристическия сезон. Въпреки санкциите: Турция е все по-гостоприемна за руските туристи

Ултиматумът на САЩ

По-рано този месец Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) предупреди финансовите институции да не сключват споразумения или да разширяват съществуващите такива с руския оператор на карти "Мир".

Туризмът е ключов източник на приходи за Турция, тъй като Ердоган се стреми да предотврати нов срив на лирата, докато се готви да се кандидатира за преизбиране през 2023 г. Той използва и дипломатическата си роля във войната, за да засили вътрешния си авторитет. Ердоган позиционира Турция като посредник и помогна за осигуряването на споразумения за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, както и за размяната на затворници между воюващите страни. Освен това той публично защити Путин срещу санкциите и призова държавите да не "подценяват" Русия. Турция пак свали лихвите, лирата отново лети към бездната

Отношенията на Ердоган с Украйна, както и доставката на бойни дронове разгневиха Москва, но Анкара остава ключов партньор за Путин, тъй като западните санкции затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции. American Express преустанови обслужването на партньори в Русия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

Русия възкресява плащането с Visa и Mastercard, има своя алтернатива

Ердоган ще спасява Турция с "китайски модел"

Най-голямата руска банка напуска Европа

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички