Случи се: Bank of England последва примера на ЕЦБ и Фед отново повиши основните си лихви


Случи се: Bank of England последва примера на ЕЦБ и Фед отново повиши основните си лихви
Снимка: iStock

3086

Английската централна банка повиши за 14-и пореден път основните си лихвени проценти, с 25 базисни пункта до 5,25%, на срещата си в четвъртък, като оправда очакванията на икономистите. Това е най-високото ниво на лихвите от 15 години, докато централната банка на страната се бори с инфлацията от 7,9%, най-високата сред държавите в Г-7.

Ходът на банката не е изненадващ и е в синхрон с решенията на Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ, които също повишиха лихвите си миналата седмица с по 25 б. п., като не изключиха вероятността да го направят отново.

Залозите за решението на АЦБ се колебаеха през последните седмици, тъй като инвеститорите се опитват да разберат дали Великобритания има изключително дълбоко заложен проблем с инфлацията.

Пазарните очаквания за това до какво най-високо ниво може да стигне основния лихвен процент сочеха ниво от 6,5% на 11 юли, след като бяха отразени данните за рекорден ръст на заплатите. Рязкото забавяне на инфлацията на потребителските цени обаче понижи залозите до 5,75%.

Въпреки това, на ниво от 7,9% през юни, годишният темп на инфлацията е почти 4 пъти над целта от 2% на АЦБ и над 2 пъти по-висок от темпа в САЩ.

На срещата си Комисията по паричната политика на АЦБ заяви, че очаква инфлацията да се забави до 5% до края на годината, което се дължи до голяма степен на по-ниските цени на енергията и в по-малка на цените на храните и основните стоки. Според членовете на комисията инфлацията ще се забави до целта от 2% едва през второто тримесечие на 2025 г.

Министър-председателят Риши Сунак обеща през януари да намали инфлацията наполовина тази година – цел, която сега изглежда сложна.

Разходите по ипотечните кредити достигнаха най-високите си стойности от 2008 г., което натежава върху жилищното строителство. Проучване от миналата седмица сочи, че растежът на частния сектор в икономиката е спаднал до 6-месечно дъно през юли.

Инвеститорите по-рано оцениха шанса АЦБ да повиши основния си лихвен процент в четвъртък, до 5,25%, на 2:3, но за повечето икономисти, участвали в проучване на Reuters, решението на АЦБ е добре балансирано.

Икономистът от ING Джеймс Смит заяви по-рано, че АЦБ „се замисля малко по-сериозно“, след като пропусна ускорението на инфлацията през 2022 г.

„Отчасти това е причината всички централни банки да се придържат по-скоро към прекомерно затягане, отколкото към слабо, защото не искат да бъдат запомнени с това, че инфлацията е останала висока по тяхно време“, заяви той.

АЦБ започна да повишава лихвите през декември 2021 г. преди останалите големи централни банки, което прави повишението в четвъртък 14-о поредно.

Гуверньорът Андрю Бейли по-рано заяви, че е „решаващо банката да свърши работата“ по отношение на инфлацията. Зам.-гуверньорът Дейв Рамсдън каза, че дори след забавянето си в последно време, инфлацията остава „твърде висока“ и ценовият натиск в дългосрочен план не е отслабнал значително.

Картината на пазара на труда във Великобритания е смесена. Темпът на ръст на заплатите без бонуси се е задържал на ниво от 7,3% на годишна база през трите месеца до май, най-високото му ниво откакто отчетите са започнали да се публикуват през 2001 г. Въпреки това, безработицата е покорила 16-месечен връх от 4%, а работодателите са обявили по-малко свободни работни места.

Някои критици на АЦБ по-рано споделиха, че тя рискува да забави растежа на икономиката излишно и че по-високите лихви са лош инструмент за справяне с инфлацията, предизвикана от по-високите цени на храните и енергията.

„Основните печеливши са банките, чиито печалби се увеличават благодарение на по-високите лихви“, заяви Фран Боайт, един от изпълнителните директори на кампанията Positive Money.

От АЦБ очакват икономиката на Великобритания да се разрасне с 0,2% през второто и третото тримесечие на 2023 г., което отговаря на прогнозите, направени през май. Разходите на домакинствата продължават да са стабилни, подкрепени от силната активност на пазара на труда и ръста на номиналните заплати, и в съответствие с редица бизнес проучвания през последните месеци, пише в доклада от срещата на регулатора.

Миналата седмица МВФ прогнозира, че британската икономика ще нарасне с 0,4% тази година – вторият най-бавен темп на растеж в Г-7 след Германия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Английската централна банка ще повиши лихвите до 15-годишен максиум

Bank of England повиши рязко основната лихва до най-високото ниво от 15 години

Базисната инфлация във Великобритания покори 31-годишен връх

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички