S&P: Европейските банки могат да се справят с трудностите на пазара


S&P: Европейските банки могат да се справят с трудностите на пазара
Снимка: Getty Images

2763

Според рейтинговата агенция S&P Global Rating, европейските банки могат да преодолеят сътресенията на пазара, свързани със спасяването на швейцарската Credit Suisse от нея домашен конкурент UBS.

„Докато пазарите обмислят въздействието на спасяването на Credit Suisse от страна на UBS, инвеститорите се питат дали липсата на пазарно доверие може да причини зараза в европейския банков сектор“, посочва в свой анализ S&P. Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse?

Според S&P отговорът е НЕ. „Преди седмица заявихме, че силните депозитни бази и достатъчната ликвидност на европейските банки смекчават рисковете за сектора“, посочват от агенцията.

S&P Global Ratings поддържа мнението, че европейските банки печелят в средата на повишаващите се лихвени проценти, като това продължава да бъде основен сценарий за рейтинговата агенция.

„Както казахме миналата седмица, оценените европейски банки не проявяват комбинация от големи нереализирани загуби от портфейли с ценни книжа и силно чувствителни към доверието модели на финансиране. Въпреки другите си предизвикателства, Credit Suisse нямаше големи нереализирани загуби по своя портфейл от ценни книжа“, отбелязва още S&P.

„Въпреки това оставаме наясно, че сеизмичната промяна в паричната политика ще промени правилата за части от финансовия сектор. Очакваме пазарните сътресения да отшумят, тъй като инвеститорите осъзнават, че макроикономическата среда носи нюансирани, но далеч от ужасни последици за европейските банки и че банковият сектор остава стабилен“, заключва агенцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 Standard & Poor's няма да сваля рейтинги на американски банки

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички