S&P потвърди кредитния рейтинг на България


S&P потвърди кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images

1858

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщават от Министерство на финансите.

Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и дължащо се най-вече на устойчивото вътрешно търсене. Бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията с COVID-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване на външното търсене, което би изместило част от очакваното възстановяване в 2022 г.

В средносрочен период до 2024 г., големият поток на средства от ЕС по предишната и сегашна многогодишна рамка за финансиране, както и допълнителните средства по новия инструмент „Следващо поколение ЕС“, ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България.

Въпреки че резултатите от наскоро проведените избори показаха политическо раздробяване и противопоставяне при взимането на решения, от рейтинговата агенция не очакват тези развития да отложат най-важните политически задачи като присъединяването към еврозоната или усвояването на средства по програми на ЕС, пише в съобщението.

Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в условията на пандемия, България запази силна фискална позиция. Очакванията на S&P Global Ratings са от 2022 г. фискалната консолидация да намали допълнително дефицитите, поддържайки нетния държавен дълг на ниско ниво от 20% от БВП през следващите години. Външните рискове също изглеждат управляеми след няколко години на намаление на нетния външен дълг, благодарение на поредицата от излишъци по текущата и капиталовата сметки, които от рейтинговата агенция очакват да продължат.

Стабилната перспектива отразява очакването, че след сравнително ограниченото свиване на икономиката през 2020 г., икономическото възстановяване през следващите две години няма да доведе до дисбаланси във външния или финансовия сектор. Това развитие би позволило бърза фискална консолидация и поддържане на нисък държавен дълг.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако икономическото възстановяване на България е съпроводено с по-бърза фискална консолидация или се наблюдава по-силна външна позиция на страната спрямо прогнозираната. В дългосрочен план рейтингът би могъл да бъде повишен при присъединяването на страната към еврозоната.

Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на последващото възстановяване. Това вероятно би довело до забавена фискална консолидация и постоянно нарастващ нетен публичен дълг през следващите няколко години. Макар и малко вероятно, в средносрочен план от S&P Global Ratings биха предприели негативни действия по оценката на рейтинга ако се появят дисбаланси във финансовия сектор на страната, се казва в съобщението.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички