S&P повиши кредитния рейтинг на Босна и Херцеговина


S&P повиши кредитния рейтинг на Босна и Херцеговина
Снимка: Getty Images

699

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на Босна и Херцеговина от 'B' на 'B+', със стабилна перспектива, предаде БТА, позовавайки се на босненската агенция ФЕНА.

В доклада си анализаторите на S&P посочват, че повишаването на кредитния рейтинг отразява тяхното виждане за икономиката на Босна и Херцеговина, която се оказа устойчива, въпреки неотдавнашните въздействия, като COVID-19, няколко ситуации на политическа нестабилност и по-слабо външно търсене.

Реалният БВП на Босна и Херцеговина се възстанови напълно след пандемията и на базата на икономическите показатели за първата половина на 2023 г. анализаторите на S&P преразгледаха своите прогнози за растеж на реалния БВП нагоре, от 1% на 2%.

Повишаването на кредитния рейтинг е повлияно и от благоприятната фискална позиция на консолидираното държавно управление с прогнозиран нисък нетен държавен дълг от 22% от БВП до края на 2023 г.

Според оценките на анализаторите разходите за обслужване на външния дълг ще се запазят на 2,5% от държавните приходи до 2026 г., ниско ниво в световен мащаб.

Повишаването на рейтинга се основава и на очакванията на рейтинговата агенция, че ще има смекчаване на вътрешнополитическите конфронтации.

Валутният борд, както се посочва в доклада, е важна икономическа котва и не се очакват промени спрямо него в бъдеще.

Според анализаторите на S&P през 2024 г. може да има ново повишаване на кредитния рейтинг, ако се постигне устойчив преход към постигане на политически решения, основани на консенсус, което в средносрочен план може да ускори реформите и икономическия растеж.

От друга страна, до спад на кредитния рейтинг може да се стигне при засилване на политическите конфронтации, особено ако доведат до евентуални негативни последици по отношение на обслужването на външния дълг, обяви Службата за комуникации на Централната банка на Босна и Херцеговина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страните с най-висок кредитен рейтинг вече са 10 на брой, след като САЩ изпадна от елитния клуб

Понижен е кредитният рейтинг на САЩ

Коя е единствената страна, която може да загуби инвестиционния си рейтинг?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички