Спешното спасяване на Credit Suisse отслаби доверието в швейцарската демокрация


Спешното спасяване на Credit Suisse отслаби доверието в швейцарската демокрация
Снимка: iStock

1649

Швейцарската традиция за надеждна политика на консенсус претърпя срив, след като правителството използва извънреден закон, за да прокара подкрепеното от държавата сливане на UBS и Credit Suisse, подминавайки парламента.

В отговор двете парламентарни камари на Швейцария гласуваха за отхвърляне на правителствената помощ в размер на 109 млрд. швейцарски франка (109 млрд. долара) за сделката между двете най-големи банки в страната, което е сериозен шамар в лицето на кабинета, макар и изпълнението на програмата да не може да бъде спряно, пише Reuters. Швейцарският парламент отхвърли спасителната помощ за Credit Suisse

Конфликтът е символичен, защото предстоят избори. Неразбирателството ще затрудни получаването на широка подкрепа сред населението за най-голямото корпоративно спасяване в историята на Швейцария. Използването на извънредни закони, в които акционерите и депутатите нямат думата, вреди и на репутацията на швейцарската финансова индустрия в чужбина, особено с нарастващата конкуренция от други финансови центрове, като Сингапур.

Швейцарският политически модел е подложен на натиск в момента, заяви политологът Михаел Херман, директор на социологическата компания Sotomo и допълва, че чуждестранното възприемане на Швейцария като благоприятна за бизнеса и като финансово убежище е подкопано от ситуацията.

„Легитимността на швейцарската политика е отслабена. Хората, които се притесняваха от прекалено мощните правителства през пандемията, сега виждат, че страховете им се потвърждават. Това е вредно за доверието в демокрацията – парламентът казва „не“, но спешните кредити продължават да се изплащат“, посочва Херман.

Според скорошно проучване на Sotomo 2/3 от населението на Швейцария е против поглъщането на Credit Suisse от UBS. 1/3 от анкетираните швейцарци са ядосани, че чрез извънредни закони, за да се заобиколи парламентът при сливането на банките.

Ситуацията доведе до засилване на подкрепата за популистки десни групи като антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP) и либертарианското движение Aufrecht Schweiz на местните избори след поглъщането. Очаква се и двете партии да подобрят резултатите на националните избори през октомври.

Механизмът за действие без парламентарно одобрение, въведен през 2000 г., беше използван по време на COVID пандемията за налагане на ограничения и отново миналата година, за да се предостави на швейцарски производител на енергия кредитна линия, припомня Reuters.

В навечерието на сливането на UBS и Credit Suisse през март швейцарският закон за извънредни ситуации позволи на подгрупа от 6 депутати да одобрят плана на кабинета за предоставяне на финансова помощ от името на законодателния орган. Това ядоса останалите близо 250 депутати, които останаха без право на глас по въпроса.

Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер защити използването на извънредните правомощия, като заяви, че Швейцария не е „извънредна диктатура“. „Ние не го правим за забавление. Нямахме избор какво друго да направим. Законът за извънредното положение се основава на федералната конституция и не смятам, че е правилно да се каже, че е незаконен“, заяви Келер-Сутер пред парламента по време на бурна извънредна сесия във връзка със сливането на банките.

Депутатите не са доволни от ситуацията. „Това не е добър момент за швейцарската демокрация. Ужасно е, че парламентът беше поставен в това положение и беше заобиколен“, отбеляза Роже Нордман, лидер на групата на социалдемократите в долната камара на Швейцария, пред Reuters.

Швейцарското правителство заяви, че ще вземе предвид отхвърлянето на помощта за сливането на банките от парламента, но подчерта, че успехът на операцията, целяща да предотврати голям финансов срив, е от първостепенно значение.

Според експерти от индустрията е малко вероятно сделката да се промени от политиците, като на UBS е дадена свободата да определи колко работни места ще запази и какво да прави с ценния местен бизнес на дребно на Credit Suisse.

Швейцарските медии обявиха, че поглъщането може да доведе до съкращаване на работната сила на Credit Suisse с до 30%, или 11 000 души.

„Въпреки гнева повечето политици не искат да се намесват в сливането, да създават и поемат риска сливането да не успее. Политиците може да са искали да покажат неодобрението си за случилото се, но не искат придобиването да се провали“, посочва Ханс Герсбах, съдиректор на института за икономически изследвания KOF към ETH Zurich.

В крайна сметка 109 млрд. швейцарски франка се предоставят като държавни и централни банкови гаранции в подкрепа в плана, изготвен от 7-членния швейцарски кабинет. Сумата е еквивалентна на около 1/4 от икономическата продукция на Швейцария и включва спешни инжекции на ликвидност и държавен ангажимент за поемане на загуби до 9 млрд. франка, понесени от UBS. Това става ясно от документи, които очертават сделката.

Според Петер Кунц, експерт по икономическо право в университета в Берн законодателите са безсилни. „В Швейцария често се потупваме по рамото, че имаме най-старата демокрация в света. Въпреки това 7 души решиха да подкрепят изхарчването на огромна сума пари. И парламентът няма думата по въпроса“, отбелязва той. По думите му използването на подобно извънредно законодателство, отменящо антитръстовите правила, е проблем за швейцарската демокрация и върховенството на закона. „Това поставя под въпрос швейцарската демокрация“, заключава той.

Инвеститорите се съмняват и за бъдещето на пазара на стойност 260 млрд. долара за допълнителен банков дълг от първи ред след решение на швейцарските регулатори да отпишат облигациите при поглъщането от UBS.

Миналия месец швейцарският финансов регулатор Finma разгневи притежателите на облигации на Credit Suisse, като изтри подчинения дълг на банката на стойност 17 млрд. долара като част от спешната сделка, пише FT.

Това остави облигационерите без нищо и ги класира след акционерите, което поражда съмнения за бъдещето на пазара на подчинени облигации. Облигационери решиха да водят дела срещу безпрецедентното решение на швейцарския регулатор Finma.

Според анализатори на JPMorgan инвеститорите могат да обмислят швейцарска „премия за правен риск“ заради срива в доверието и непривлекателността на този клас облигации. Други регулатори, например ЕЦБ и Bank of England, увериха инвеститорите, че не биха последвали примера на Finma при подобна ситуация. JPMorgan проучва сделката за Credit Suisse

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Credit Suisse вече е върнала част от отпуснатата ѝ финансова помощ

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички