Парламентът в Швейцария отхвърли окончателно спасителната помощ за Credit Suisse


Парламентът в Швейцария отхвърли окончателно спасителната помощ за Credit Suisse
Снимка: iStock

3161

Швейцарският парламент отхвърли помощта на правителството за 109 млрд. швейцарски франка (120,82 млрд. долара) за сливането на Credit Suisse и UBS, като остави набързо уредената спасителна помощ за затруднената банка без до голяма степен символичното одобрение от парламента, предава Reuters.

Горната камара одобри приноса на правителството за спасителния пакет, но долната и по-голяма камара отново гласува против в сряда. Тя вече отхвърли предложенията на късно заседание във вторник, като принуди горната камара да намери решение на заседанието си в сряда. Швейцария не одобри финансовите гаранции за спасяването на Credit Suisse

В търсене на компромис горната камара прие промени в пакета от мерки в сряда сутринта, но това не беше достатъчно да повлияе на депутатите от долната камара. Те отхвърлиха компромиса със 103 гласа „против“ и 71 „за“, сходен брой депутати бяха против и във вторник вечерта.

В изказване преди гласуването на долната камара Седрик Вермут, съпредседател на Социалдемократическата партия, заяви, че не може да подкрепи финансирането. 

Макар че ангажиментът на правителството, поет с използването на извънреден закон, не може да бъде отменен, гласуването е символична критика към властите, чието решение да заобиколят парламента на страната разгневи много политици.

„Това решение няма никакво въздействие върху поглъщането на Credit Suisse, решено на 19 март“, заяви швейцарското финансово министерство след гласуването и допълни, че пакетът от мерки за подкрепа вече е одобрен от финансовата делегация към парламента заради извънредния му характер.

Депутатите, подкрепили сделката, изразиха притеснение за имиджа на Швейцария. „Няма значение какво сме решили в подробности, но ако тези заеми бяха отхвърлени, това щеше да изпрати лош сигнал“, заяви Ева Херцог, член на Държавния съвет, горната камара на парламента, преди гласуването.

След ден на разгорещени дебати, проведени на четирите национални езика в страната, продължили до малките часове на нощта, горната камара прие промени, целящи да спечелят скептиците. Те включваха предложение федералното правителство в Швейцария да внесе поправка в Банковия закон в страната. Целта ѝ щеше е да се намалят рисковете, породени от системни банки като Credit Suisse и UBS за Швейцария, например, чрез повишаване на капиталовите изисквания и ограничаване на бонусите.

В изказване пред парламента преди гласуването в сряда финансовият министър Карин Келер-Сутер поиска от депутатите да обмислят какво послание ще изпрати тяхното отхвърляне на спасяването към света. „Какъв сигнал искаме да дадем на международната сцена, надеждни ли са институциите, ценим ли финансовата стабилност на място, където вече имаме финансов център с определено значение?“, заяви той.

Депутатите се отправиха към столицата Берн за едно от редките извънредни заседания на парламента, за да обсъдят действията на швейцарското правителство за спасяването на Credit Suisse от колапс, за който много винят висшето ръководство на банката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Швейцария оряза бонусите на висшите мениджъри в Credit Suisse

Credit Suisse вече е върнала част от отпуснатата ѝ финансова помощ

Колко време ще отнеме сливането на UBS и Credit Suisse?

Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички