Швейцарският парламент не е одобрил финансовите гаранции за спасяването на Credit Suisse


Швейцарският парламент не е одобрил финансовите гаранции за спасяването на Credit Suisse
Снимка: iStock

1818

Парламентът на Швейцария не успя да одобри във вторник финансовите гаранции за 109 млрд. швейцарски франка (120,5 млрд. долара) за спасяването на Credit Suisse миналия месец.

Това е първият кръг на гласуване на средствата, което до голяма степен e символично, тъй като правителството вече се е ангажирало със средствата, а парламентът няма правомощията да спре процеса, пише Reuters.

Долната камара на парламента на Швейцария отхвърли със задна дата спасяването на банката, а дебатите продължиха до ранните часове на сряда. Депутатите са обсъждали и други мерки, свързани с Credit Suisse.

По-рано във вторник горната камара на Швейцария одобри спасяването на банката, което означава, че двете камари ще трябва да гласуват отново в сряда.

Депутатите бяха свикани за рядка извънредна сесия, за да обсъдят бързото спасяване на Credit Suisse и сметките на швейцарското правителство, обвинявано от мнозина за колапса на банката. Поглъщането на Credit Suisse от нейния базиран в Цюрих конкурент UBS за 3 млрд. швейцарски франка и подкрепата с повече от 250 млрд. франка гаранции е обект на широка критика.

В навечерието на сливането през март беше приложен швейцарският закон за извънредни ситуации, така че подгрупа от 6 членове на парламента одобри финансовия ангажимент от името на законодателния орган. Това разгневи останалите почти 250 депутати, които не си казаха думата.

„Използването на закона за извънредно положение достигна ниво през последните 3 години, което започва да ме дразни“, коментира Хансьорг Кнехт, член на горната камара на парламента. Според него ако за Credit Suisse са нужни повече пари в брой, не трябва да се използва законът за извънредното положение, за да се заобикаля парламентът на страната.

Според анкета сред швейцарски икономисти почти половината смятат, че поглъщането на Credit Suisse от UBS не е най-доброто решение. Те предупреждават, че сагата е накърнила сериозно репутацията на Швейцария.

Политици също се съмняват защо швейцарският финансов регулатор не е успял да предотврати фалита на Credit Suisse. „Има ли FINMA нужда от по-силни инструменти, или регулаторът не си е свършил работата?“, пита Ева Херцог, която е задала този въпрос и на заседанието на горната камара.

Херцог е един от шестимата членове на парламента, одобрили спасителната сделка от името на законодателния орган.

Швейцарският парламент е обсъждал и дали могат да бъдат наложени допълнителни условия на Credit Suisse. Миналата седмица Швейцария обяви, че намалява бонусите за висшето ръководство на банката. Швейцария оряза бонусите на висшите мениджъри в Credit Suisse

Спасяването на Credit Suisse си навлече гнева както на политиците, така и на обществеността в Швейцария. Проучване на фирмата за политически изследвания gfs.bern установява, че мнозинството от швейцарците не подкрепят сделката.

Засилват се и притесненията за работните места. В отворено писмо до парламента Асоциацията на швейцарските банкови служители заяви, че Credit Suisse и UBS трябва да замразят всякакви съкращения.

Пълното отписване на най-рисковите облигации на Credit Suisse Group като част от поглъщането от UBS е причинило големи загуби на някои богати азиатски инвеститори, пише WSJ.

Credit Suisse се ангажира да плаща на инвеститорите 9,75% годишна лихва, когато продаде облигации от първи ред през юни 2022 г., припомня медията. Инвеститор, придобил няколко такива облигации, пояснява пред изданието, че никой не му е обяснил, че има клауза, според която те могат да бъдат заличени. Той обяснява, че се чувства измамен от Credit Suisse, тъй като банката малко допреди фалита си твърдеше, че капиталовата ѝ позиция е стабилна.

„Повечето азиатски частни банки търгуват такива облигации като ценни книжа с фиксиран доход и хората се вълнуват от повишената доходност по тях“, споделя Хемант Тъкър, съосновател и главен изпълнителен директор на Farro Capital, базиран в Сингапур многофамилен офис. По думите му в резултат на това облигациите често се сравняват с по-сигурни, по-нискодоходни облигации, а всъщност трябва да се разглеждат като рискови инструменти, подобни на акции.

Някои азиатски инвеститори са инвестирали в тези облигации със заемни средства, което ги излага на още по-големи загуби.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Credit Suisse вече е върнала част от отпуснатата ѝ финансова помощ

Колко време ще отнеме сливането на UBS и Credit Suisse?

Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички