Свалят заплатите на депутатите в Германия


Свалят заплатите на депутатите в Германия
Снимка: Bundestag.de

13093

Заплатите на депутатите в Бундестага ще бъдат намалени от 1 юли заради понижилата се през 2020 г. вследствие на пандемията средна заплата в страната, предаде БНР, позовавайки се на AFP. С колко пари живеят домакинствата в Германия

Промяната се налага, тъй като депутатските възнаграждения са "обвързани с промяната на заплатите на населението", казва за AFP говорител на Бундестага. Всички 709 депутати, които получават месечни заплати от около 10 000 евро, сега трябва да вземат с около 60 евро по-малко. Това е първото подобно намаление в историята, предаде вчера вестник Bild.

Миналата година заплатите в Германия се понижиха номинално с 0,6 на сто поради коронакризата, която наруши хода на икономическата дейност в страната, показват предварителни данни на федералната статистическа служба Destatis. Към средата на март се очаква Destatis да публикува окончателните данни за промените в заплатите за 2020 г.

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле очаква официално писмо от шефа на Destatis, което се предвижда да пристигне до края на март, и с което промяната ще влезе в сила.

През юни и септември 2020 г. заплатите на българските депутати продължиха да растат, като повечето от тях получават по 6500 лв. Родните парламентаристи са получили 23,5 млн. лв. под формата на заплати, като отделно държавата поема и други техни разходи (транспорт, сътрудници, командировъчни), по данни на сайта "Отворен парламент".

Възнагражденията на народните представители се увеличават на почти всеки 3 месеца заедно с растежа на средната заплата за страната. Миналия април обаче депутатите бяха принудени да ги замразят, за да покажат солидарност в тежката икономическа обстановка. Депутати даряват 1/3 от заплатите си

След призив от премиера Бойко Борисов депутати от ГЕРБ и министри решиха да дарят част от възнагражденията си.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички