Министри даряват 50% от заплатите си в битката с коронавируса?


Министри даряват 50% от заплатите си в битката с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

9794

Българските министри могат да дарят половината от месечните си заплати за борбата с коронавируса. Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски пред "Господари на ефира".

"Ще го обсъдим на следващото заседание на Министерски съвети. Някои министри вземат по 4000 лв. и могат да дадат по 2000 лв. Аз също съм готов да дам половината ми заплата", каза премиерът Борисов.

По думите му министрите вече са дарили по 1000 лв. от заплатите си, но сумата без проблем може да се удвои. Министерски съвет вече е дарил 30 000 лв. на българското здравеопазване.

"Готови сме да дадем още като съпричастност. Колкото е необходимо – толкова", отсече Борисов.

Депутатите от ГЕРБ вече са дарили 100 000 лв. от заплатите си, а партията е дарила 100 000 лв. от субсидията си за борбата с епидемията.

Колко ще продължи епидемията от коронавирус у нас, четете тук.

По примера на Гърция

Ако идеята се приеме, българските власти ще последват примера на гръцките си колеги, чиито премиер Кириакос Мицотакис призовал депутатите и министрите да дарят половината от следващите си 2 месечни заплати за борбата с Covid-19.

Борисов изтъкна, че заплатата на Мицотакис е значително по-голяма от неговата и дори от тази на президента Радев. Случаите на коронавирус в Гърция обаче също са значително повече от тези в България. В южната ни съседка за заразени 1212 души, над 3 пъти повече от тези у нас, а жертвите също са в пъти повече – между 43 и 46 срещу 8.

Макар да е склонен на дарението, българският премиер смята, че финансовите мерки за справяне с епидемията са достатъчни. "С тези пари няма какво толкова да се допълни. Отделихме огромен ресурс от държавата", отбеляза той.

Борисов намекна, че действията му са с цел грижа за държавата и обществото, а не от финансови съображения.

"Заплатата най-малко ме интересува. Никой не може да ми плати грижите и напрежението, под които съм в момента. Не може да се оцени колко ми струва трудът ми или този на колегите", заяви министър-председателят.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички