Световната банка одобри 200 милиона долара допълнително финансиране за Украйна


Световната банка одобри 200 милиона долара допълнително финансиране за Украйна
Снимка: Getty Images

1921

Световната банка съобщи днес, че предоставя близо 200 милиона долара допълнително финансиране, за да подпомогне социалните грижи за уязвими хора в Украйна, предаде Ройтерс. Киев: Щетите от войната в Украйна надхвърлят 100 милиарда долара

Тази сума е допълнение към одобрените миналата седмица 723 млн. долара.

Финансирането е част от пакет за подпомагане на стойност 3 милиарда долара, какъвто Световната банка вече обяви, че подготвя за Украйна за следващите месеци, предаде БТА.

МВФ вече отпусна на Украйна спешен транш от 1,4 млрд. долара за подпомагане, а вчера предупреди, че руската инвазия може да потопи украинската икономика в опустошителна рецесия, предупреди вчера МВФ. 

Войната може да има и по-широки последици, включително застрашаване на сигурността на световните хранителни доставки заради увеличаващите се цени и невъзможността за сеитба, особено на пшеница. Според Фонда икономиката на Украйна може да се свие с най-малко 10 процента тази година, при това при бърз край на войната. 

Фондът обаче предупреди, че около прогнозата му има огромна несигурност и ситуацията ще се влоши, ако конфликтът бъде продължителен, предаде БТА.

Позовавайки се на данни от конфликтите в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен, МВФ посочва, че "свиването на годишния брутен вътрешен продукт в крайна сметка може да бъде много по-голямо, от порядъка на 25-35 процента".

Икономиката на Украйна нарасна с 3,2 процента през 2021 г. в условията на рекордна зърнена реколта и силни потребителски разходи.

На фона на руската инвазия от 24 февруари обаче "икономическото положение в Украйна се измени изключително много", посочи Владислав Рашкован, и. д. директор за Украйна в борда на МВФ. МВФ: Войната в Украйна ще удари световната икономика

Към 1 март страната е имала международни резерви от 27,5 млрд. долара, което е достатъчно за Киев да покрие задълженията си, каза експертът.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички