Тревожни новини: 84% от българите разчитат само на доходи от заплата или пенсия


Тревожни новини: 84% от българите разчитат само на доходи от заплата или пенсия
Снимка: БГНЕС

8717

84% от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, сочи проучване, проведено от организацията Finance Academy, предава БТА.

Допитването е на изследователски център „Тренд“ по поръчка на организацията и е свързано с финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са взели участие 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Данните сочат, че 90% от анкетираните не инвестират, а само 7% инвестират при средно 24% за ЕС. 73% не спестяват пари, правят го 22%. Според изследването само 7% вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29% от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52%, 4% посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Снимка: iStock

Данните сочат още, че 55% от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44% използват. 16% споделят, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39% от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

„Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот“, отбелязва Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy, цитиран в съобщението.

По думите му в развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко е средният осигурителен доход за ноември?

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Разходите за отработен час в България нарастват през третото тримесечие на годината

Какви са промените в пенсионното законодателство от 1 януари?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички