Тристранката не се разбра за по-ниско ДДС, синдикатите са против


Тристранката не се разбра за по-ниско ДДС, синдикатите са против
Снимка: БГНЕС

4639

Синдикати и работодатели не можаха да се разберат по предложените промени в Закона за ДДС. Най-важната част от дискусията на днешното заседание на Тристранката бе дали да остане намаляването на ДДС от 20 на 9% за широк кръг от стоки. ДДС за заведенията пада на 9%, пак отлагат наредбата за касовите апарати

Намалената ставка бе приета миналата година, като мярка срещу COVID пандемията. С данък от 9% се облагат бебешките храни и пелени, автобусните превози, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, които бяха извън намаления обхват преди пандемията. С по-нисък ДДС са още доставката на книги и печатни материали и използването на спортни съоръжения. Планирано е преференциалната ставка да бъда запазена до края на годината, но от Министерството на финансите предлагат тя да бъда продължена до приключването на пандемията.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепят законопроекта, тъй като би спестил разходи на държавата. АИКБ одобрява и удължаването на срока за намалена ставка ДДС и предлага тя да остане постоянна за книгите, за да насърчи четенето. Трябва да бъде обмислен и по-нисък данък за ваучерите за храна.

От Българската стопанска камара (БСК), Съюз на стопанската инициатива и Българската търговска-промишлена палата (БТПП) също подкрепят промените в Закона за ДДС. От БСК предлагат храните и безалкохолните напитки също да бъдат с по-нисък ДДС. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова това би струвало на бюджета 1,25 млрд. лева.

Синдикатите обаче не са съгласни с предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите на бюджета. Според двата синдиката до момента бюджетът е загубил 250 млн. лева, без да има пряк ефект върху покупателната стойност на населението. От КНСБ предлагат да има единна ставка на ДДС до 15%. От "Подкрепа" смятат намаляването на ДДС за ресторантите за "подарък, направен през данъчната система".

Синдикати и работодатели обаче имат пълен консенсус по промените в другите 2 закона - Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните складове.

Профсъюзът предлага увеличение на корпоративния данък на 15% и превръщането му в данък печалба. КТ "Подкрепа" също искат корпоративният данък да бъде увеличен на 15%. Мотивите на синдикатите са, че така държавата ще има повече средства за социални разходи и за мерки в подкрепа на сектори.

От АИКБ предлагат енергийната помощ за бизнеса да се увеличи до 190 лева на мегаватчас и да бъде валидна и за декември.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички