Турската централна банка увеличи основната лихва на 17,5%


Турската централна банка увеличи основната лихва на 17,5%
Снимка: iStock

2860

Турската централна банка увеличи основната си лихва с 250 базисни пункта до 17,5% в четвъртък, като продължи да обръща посоката на политиката на ниски лихви на президента Реджеп Тайип Ердоган. Затягането обаче остана под очакванията, а инфлацията още е около 40% и се очаква ускоряването ѝ, предаде Reuters.

Това е втората среща под ръководството на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан, която води промяната в курса, след като едноседмичната репо лихва беше намалена до 8,5% от 19% от 2021 г., въпреки ускоряващата се инфлация.

Банката заяви след срещата си, че ще продължи да затяга паричната политика и очаква допълнителен възходящ натиск върху инфлацията заради скорошни увеличения на данъците. „Паричното затягане ще бъде допълнително засилено толкова, колкото е необходимо, своевременно и постепенно, докато не се постигне значително подобрение в перспективите пред инфлацията“, заяви тя.

По-малкото от очакваното затягане беше наложено въпреки очакванията, че инфлацията, която се забави до 38,21% през юни, ще се ускори до края на годината. Икономистите коригират оценките си за инфлацията към края на годината до ниво от 60% заради продължаващия спад на лирата и различните данъчни повишения през юли.

Банката увеличи основната си лихва с 650 б. п. до 15% през юни и се очакваше този път тя да стигне 20%, сочи медианна оценка в анкета на Reuters.

Икономистите очакват основната лихва да се вдигне до 25% до края на 2023 г., което все пак ще остави реалните лихви отрицателни. Те предупреждават, че влиянието на Ердоган върху централната банка ограничава степента на затягане на паричната политика.

Лирата се търгуваше на ниво от 26,9345 лири за американски долар след обявлението – почти без промяна спрямо нивото си преди това. Стойността ѝ спадна с 30% от началото на годината. Някои пазари обаче се представят доста добре от преизбирането на Ердоган.

Политиката на ниски лихви, защитавана от Ердоган, предизвика валутна криза в края на 2021 г., като лирата загуби 44% от стойността си същата година. През 2022 г. отслабна с още 30% въпреки усилията на централната банка да противодейства на търсенето на валута, като използва валутните си резерви.

Обезценяването на лирата предизвика инфлация, изпращайки я до 24-годишен връх от 85,5% през октомври 2022 г. Очаква се продължаващият спад на стойността на валутата тази година да подхранва инфлацията през следващите месеци предвид зависимостта на Турция от вноса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обрат в паричната политика на Ердоган: Турската централна банка вдигна лихвите двойно

Турската лира с ново рекордно дъно след вдигането на лихвите

Вдигат минималната заплата в наша съседка с 34%

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички