UBS сключи сделка с швейцарското правителство за покриване на загуби за 9 млрд. франка


UBS сключи сделка с швейцарското правителство за покриване на загуби за 9 млрд. франка
Снимка: iStock

924

UBS е договорила споразумение с швейцарското правителство за покриването на загуби за 9 млрд. франка, които може да претърпи от спасяването на конкурента си Credit Suisse, преодолявайки сериозно препятствие пред затварянето на историческото придобиване, предава Bloomberg.

Споразумението между банката и правителството е подписано днес, 9 юни, и ще покрива конкретен портфейл от активи на Credit Suisse, който отговаря на 3% от общите активи на обединената банка, заявиха от правителството в съобщение от петък.

Сделката премахва една от последните пречки пред придобиването за 3,3 млрд. долара, сключено с посредничеството на правителството през март, след като Credit Suisse беше на ръба на фалита. UBS поиска защита от трудни за прогнозиране загуби от серия активи на Credit Suisse, които смята да намали или продаде. Швейцарската банка заяви наскоро, че приключването на сделката може да стане още в понеделник, създавайки финансов гигант, два пъти по-голям от размера на икономиката на Швейцария.

Съгласно сделката UBS поема първите5 млрд. франка загуби, а правителството – последвалите 9 млрд. франка. Портфейлът от активи, който ще бъде покрит, включва предимно заеми, деривати, наследени активи и структурирани продукти от неосновното звено на Credit Suisse, заяви правителството.

При изчисляване на загубите ще бъде предприет нетен подход, т.е. всяка печалба от промени в портфейла ще бъде взимана предвид. Правителството заяви, че е негов и на банката „приоритет“ да минимизират потенциалните загуби и да избегнат доколкото е възможно използването на предпазния механизъм за загуби. Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти заяви, че загубите за държавата в сделката са „изключително малко вероятни“.

Споразумението ще остане в сила до окончателното закриване на обезпечения портфейл. Като част от него UBS ще плаща на правителството различни такси за предпазния механизъм, като първоначална такса от 40 млн. франка и годишна в размер на 0,4% от 9-те млрд. франка.

Правителството ще участва в определянето как ще се управляват активите и ще има място в новосформираната комисия за надзор, заяви UBS по-рано тази седмица.

UBS печели и от над 2 години гратисен период, преди Швейцария да наложи по-високи капиталови изисквания, свързани с придобиването. Увеличение на капитала, предизвикан от по-големия размер на обединената банка, ще бъде наложено от началото на 2026 г. на базата на план за интеграция, разработен от UBS.

Кредиторът ще получи и редица регулаторни преимущества, включително временно разрешение да използва някои решения, прилагали се за Credit Suisse, и запазване на настоящите си правила за ликвидност. И двете банки ще могат да запазят настоящите си методи за изчисляване на рисково претеглените активи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Швейцария започва разследване на фалита на Credit Suisse

ЕК с ключова стъпка за придобиването на Credit Suisse от UBS

Как се отрази на Швейцария спешното спасяване на Credit Suisse?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички