Управляващите предлагат срокът за внасяне на Бюджет 2024 да се удължи


Управляващите предлагат срокът за внасяне на Бюджет 2024 да се удължи
Снимка: iStock

2061

Депутатите удължават срока за внасяне на Бюджет 2024. Предлага се Министерският съвет да внесе законопроектите в срок до 15 ноември 2023 г.

Проект на Решение за удължаване срока за внасяне в Народното събрание на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и на законопроектите за бюджет на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2024 г. е внесен в деловодството на парламента. Това става ясно от справка на сайта на парламента.

Вносители са народните представители Йордан Цонев (ДПС), Венко Сабрутев (ПП – ДБ) и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС).

В мотивите на проекторешението се посочва, че съгласно Решение за работата на Народното събрание през септември и октомври 2023 г., няма да провежда пленарни заседания в периода 11-27 октомври 2023 г.

Преди приемането на трите бюджетни закона е необходимо да бъдат приети и промените в данъчните закони, мотивират се вносителите.

Според Закона за публичните финанси в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет.

„Бюджетът ще бъде подготвен, но за да бъде внесен за разглеждане, трябва да има работещо Народно събрание. Това означава, че за разглеждане от депутатите ще влезе след местните избори", заяви премиерът Николай Денков.

„Дава се възможност на Министерския съвет в допълнителен срок от 2 седмици да внесе в Народното събрание проект на бюджет. Причината да се предложи удължаване с 2 седмици на срока, в който в парламента да бъде внесен проектобюджетът за 2024 г., е една – решението да се удължи времето, през което няма да има пленарни заседания заради предизборната кампания, което скъсява и времето за приемане на данъчните закони“, заяво пред медиите Венко Сабрутев от ПП-ДБ. Той подчерта, че именно данъчните закони определят приходната част на бюджета, затова няма как да бъде изготвен държавен бюджет, ако няма ясна приходна част.

„БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина, ще гласува против проекта на решение. Може би за пръв път ще се случи такова нещо, НС с решение да промени Закона за публичните финанси“, заяви пред медиите в парламента Корнелия Нинова, цитирана от БТА. По думите ѝ комисиите могат да работят по време на предстоящата ваканция и да гласуват план-сметката на държавата.

Нинова заяви, че подобно поведение е тотално безотговорно. „Уж бюджетът е най-важният закон, той е най-важният, но за тях е „уж,“, защото виждаме, че го тласкат назад. Една от причините за отлагането е, че управляващите отново имат противоречия помежду си“, отбеляза лидерът на БСП.

Тя припомни предупреждението, отправено от социалистите преди време, че парите от ПВУ през октомври няма да влязат и това ще увеличи дефицита. „Парите от ПВУ няма да влязат, особено след като се видя, че се избиха кой обръч от фирми да ги прибере за себе си. Никой не мисли в този момент чрез ПВУ да има справедлив преход и работни места“, заяви Нинова и подчерта, че отварянето на такъв дефицит е провал във финансовата политика на управляващите. Според Нинова Асен Василев предвижда увеличаване на някои данъци и осигуровки, но не го обявява преди изборите.

„Ще има забавяне на бюджета, но това няма да е безпрецедентно. Ние приехме бюджета за 2023 г. преди 2 месеца и половина, което никога не се е случвало в историята на България, дори по време на война“, заяви пред журналисти Костадин Костадинов, председател на парламенатрната група „Възраждане“. Костадинов коментира, че дори по време на Първата и Втората световна война, когато сме били в зона на активни военни действия, не е имало забавяне на приемането на бюджета. „Това се случи тази година веднъж, очевидно е, че тези хора нямат проблем да го направят още веднъж“, отбеляза депутатът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бюджетът излиза на минимален дефицит към края на август

Бюджет 2023 е приет: Фокус върху заплатите

Министерство на финансите публикува проекта за бюджет за тази година

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички