В САЩ акционери съдят Credit Suisse за измама


В САЩ акционери съдят Credit Suisse за измама
Снимка: iStock

2862

Акционерите на швейцарската банкова група Credit Suisse в САЩ заведоха дело срещу самата финансова корпорация и нейното ръководство, обвинявайки ги в нарушаване на законите за ценните книжа на САЩ, предаде БГНЕС.

"Жалба за колективен иск относно нарушения на федералните закони за ценни книжа от физически и юридически лица, които са придобивали или по друг начин са получавали американски депозитарни разписки на Credit Suisse между 10 март 2022 г. и 15 март 2023 г", се казва в делото, заведено в окръжния съд на Ню Джърси.

Според документа ищците обвиняват банката в подвеждане на инвеститорите, като не е разкрила съществена информация за уязвимости във вътрешния контрол спрямо текущото намаляване на ликвидността и спада на стойността на ценните книжа на компанията. Освен самата група, обвиняемите включват, наред с други, председателя на компанията Аксел Леман, главния изпълнителен директор Улрих Корнер и финансовия директор Диксит Йоши. Твърди се, че банката и нейните ръководители са направили "по същество неверни и подвеждащи изявления" относно "бизнеса, операциите или перспективите" на Credit Suisse, което е довело до значителни загуби за инвеститорите на компанията.

В сряда стойността на акциите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse падна с една четвърт на борсата. По-рано финансовият коментатор и автор на бестселъра "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки (той точно предсказа краха на американския банков гигант Lehman Brothers през 2008 г.) каза, че следващата банка, която ще фалира след банкрута на американската Silicon Valley Bank (SVB) ще бъде именно Credit Suise. Банката на свой ред заяви, че ще изтегли заем от до 50 млрд. швейцарски франка (около 53,7 млрд. долара) от Централната банка в Швейцария.

САЩ са в контакт с Швейцария относно проблемите на Credit Suisse, но смятат, че те са изолирани и не отразяват ситуацията в световната икономика, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "В момента разглеждаме случващото се като изолиран проблем. Проблемите не са свързани с настоящата икономическа ситуация, с настоящия икономически климат", каза тя на брифинг за журналисти.

Съединените щати приветстват решението на швейцарските власти да предоставят допълнителна ликвидност на банката. "Бих ви насочила към Министерството на финансите. Те са в тесен контакт с швейцарските си колеги точно по този конкретен въпрос", добави тя.

ОЩЕ: Българка е сред арестувани бивши банкери от Credit Suisse, замесени в измама за 2 млрд. долара

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички