Credit Suisse тегли кредит от 50 млрд. долара от Швейцарската национална банка


Credit Suisse тегли кредит от 50 млрд. долара от Швейцарската национална банка
Снимка: iStock

2955

Неочакван развой на събитията настъпи в Credit Suisse, закъсалата швейцарска банка все пак иска да получи заеми от Швейцарската национална банка (SNB) до 50 млрд. швейцарски франка (50,7 млрд. евро). Това обяви финансовата институция в съобщение в четвъртък вечерта. Така банката иска „да засили ликвидността по превантивен начин“, заяви банката. Заемите ще дойдат от две различни програми на SNB и са напълно обезпечени.

Този ход превръща Credit Suisse в първата глобална системно значима банка от финансовата криза, получаваща специално пригодена спасителна линия. 

В сряда вечерта Швейцарската национална банка обеща да предостави на засегнатата от кризата Credit Suisse пари при спешни случаи. „SNB ще предостави ликвидност на CS, ако е необходимо“, гласеше съвместно изявление на двете институции.

В него обаче се каза и че засега този ход не е необходим. „Credit Suisse отговаря на капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на системно важните банки“, подчертаха надзорните органи. Кризата на по-малките банки в САЩ не е пряк риск от разпространение за швейцарския финансов пазар. 

В сряда изявление на един от основните саудитски акционери предизвика хаос в Credit Suisse. Той изключи възможността да увеличи дела си в Credit Suisse по регулаторни причини. Цената на акциите на банката се срина с 31% до най-ниската стойност за всички времена от 1,55 франка. В късния следобед книжата се възстановиха донякъде и затвориха с минус от около 24%. Разпродажбата засегна цялата европейска банкова индустрия. След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

„Пазарната стойност на акциите и стойността на дълговите инструменти на Credit Suisse бяха особено засегнати от реакциите на пазара през последните дни. Finma е в тесен контакт с банката и разполага с цялата информация, която е от значение за целите на надзора“, заявиха швейцарските надзорни органи.

Finma и SNB следели внимателно развитието на ситуацията и поддържали контакт с швейцарското министерство на финансите „с цел запазване на стабилността на швейцарската финансова система“, добави органът.

Ръководството в опит да успокои клиентите

По-рано стана ясно, че Credit Suisse е поискала комуникационна подкрепа от надзорните органи. Успокоителните изявления на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер и председателя на УС Аксел Леман преди това не бяха постигнали никакъв ефект, предаде Financial Times.

„Нашата капиталова и ликвидна база е много, много силна“, увери Кьорнер. Леман добави, че държавната помощ за Credit Suisse „не е проблем“.

Ръководителят на Credit Suisse Switzerland Андре Хелфенщайн също се опита да успокои клиентите на банката предвид срива на цената на акциите. Credit Suisse още е „много добре капитализирана банка“, подчерта той за Blick TV.

„Разбира се, банката не е доволна от мястото, на което се намира цената на акциите, но това няма нищо общо със сигурността на депозитите на клиентите. Спадът в цената на акциите се дължи на това, че банковите акции са под натиск заради проблемите на регионалните банки в САЩ“, заяви той. След фалита на SVB: Финансовите акции по света изтриха милиарди долари

По думите на Хелфенщайн швейцарският бизнес на Crédit Suisse, който оглавява, е добре позициониран и работи добре. „Сега банката иска да бъде близо до клиентите, а също да продължи последователно преструктурирането. След 2 години Crédit Suisse ще бъде различна банка от сегашната, ще бъде по-стабилна и ще се концентрира върху Швейцария и върху бизнеса с управление на активи“, поясни Хелфенщайн.

Въпреки това банката е изправена пред загуба на милиарди заради преструктурирането и „предизвикателната финансова 2022 г.“, заяви мениджърът и добави, че наоколо не е по-неспокойно.

Анализаторът Том Дженкинс от Jefferies подчерта, че капитализацията на Credit Suisse е стабилна. Последното ѝ съотношение на капиталова адекватност е 14,1% - доста над референтната стойност на швейцарския финансов регулатор. „Това са чудесни цифри“, заяви Дженкинс, които нагледно показват, че банката е в добра форма. Проблемът, според него, е, че успокоителните думи на висшето ръководство напоследък са се сблъскали с „глухи уши“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пред колапс: Сринаха се акциите и на трета банка в САЩ

Големи инвестиционни фондове проявяват интерес към активите на SVB

Започва официално проучване защо SVB фалира

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички