Нов срив в акциите на Credit Suisse възобнови напрежението в банковия сектор


Нов срив в акциите на Credit Suisse възобнови напрежението в банковия сектор
Снимка: Getty Images

3536

Европейските банкови акции подновиха спада си по време на търговията в сряда след затишието вчера, тъй като инвеститорите продължават да претеглят последиците за сектора от колапса на Silicon Valley Bank преди срещата на ЕЦБ в четвъртък и продължаващите разпродажби на акции на Credit Suisse.

Цената на акциите на голямата швейцарска банка се сриват с над 20% до ново рекордно дъно малко под 2 франка за акция, след като най-големият акционен в Credit Suisse – Saudi National Bank изключи възможността да ѝ предостави повече парична ликвидност, предаде Bloomberg.

„Отговорът е твърдо не, поради много причини извън най-простата, която е регулаторна и законова“, заяви за Bloomberg председателят на Саудитската национална банка Амар Ал Худайри на въпрос дали банката е готова за допълнителна финансова помощ при ново искане от Credit Suisse за допълнителна ликвидност.

Саудитската национална банка, която е 37% собственост на суверенния фонд на кралството, стана най-големият акционер на Credit Suisse в края на 2022 г., след като придоби 9,9% дял в швейцарския кредитор за 1,4 млрд. франка. Само за няколко месеца тя вече претърпя загуба от над 500 млн. франка.

Ал Худайри посочи, че за допълнителен капитал засега „не може да става и дума“, като по думите му увеличаване на дела ще доведе до допълнителни регулаторни пречки. „Ако надхвърлим 10-те процента, всички нови правила влизат в сила, независимо дали са от нашия регулатор, от швейцарския или от европейския. Не сме склонни да влезем в нов регулаторен режим. Мога да цитирам 5 или 6 други причини“, заяви той.

Това доведе до възобновяване на напрежението в банковия сектор, като предизвика нова вълна от продажби на акции на водещи кредитори.

Акциите на BNP Paribas и Societe Generale дори бяха спрени за кратко от търговия след спад с над 8%, след което продължават да поевтиняват с около 10%. Акциите на UBS Group, Deutsche Bank, Banco Santander, Intesa Sanpaolo и Barclays поевтиняват с межди 6 и 8%. След фалита на SVB: Финансовите акции по света изтриха милиарди долари

Според анализатори от американската банка Citigroup неотдавнашното солидно покачване на европейските акции е поставило началото на реализиране на печалби от инвеститорите и че европейските банки остават уязвими към по-голяма слабост в близко бъдеще.

Индексът Stoxx Europe 600 Banks пада с близо 6%, което задълбочава спада му през последната седмица с около 14%. От началото на годината до затварянето на търговията снощи индексът Stoxx Europe 600 Banks се вдигна с 10%.

Очакваното ново повишение на лихвите на ЕЦБ на заседанието утре, 16 март с нови 50 базисни пункта засилва още повече напрежението в банковия сектор.

Напрежението в Европа се пренася и на фондовите борси в САЩ, където фючърсите на основните индекси обърнаха вчерашната позитивна посока и бележат спадове преди отварянето на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA вече падат с над 550 пункта (понижение с 1,75%), на широкия фондов индекс S&P500 спада с 1,77%, а на технологичния индекс Nasdaq – с 1,52%. Пред колапс: Сринаха се акциите и на трета банка в САЩ

Под нов натиск от продажби се оказват и регионалните американски банки, като на извънборсовата търговия акциите на Zions Bancorp поевтиняват с 3,26%, а на Pacific West – с близо 7%.

Инвеститорите са в напрегнато очакване и на важните данни за продажбите на дребно в САЩ през февруари и на тези за производствени цени през февруари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големи инвестиционни фондове проявяват интерес към активите на SVB

Започва официално проучване защо SVB фалира

HSBC купува британския клон на фалиралата SVB

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички