Вдигат с до 20% заплатите на военните, полицаите и някои чиновници


Вдигат с до 20% заплатите на военните, полицаите и някои чиновници
Снимка: iStock/Guliver

26697

Увеличение на заплатите с до 20% за сектор "Отбрана", МВР и Министерски съвет предвиждат управляващите. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на блицконтрол в парламента. Пир по време на криза: Вдигат с 30% заплатите на чиновници

По думите му парите ще дойдат след направени оптимизации с актуализацията на бюджета следващата седмица. "Ако се направят тези оптимизации, в бюджета ще има малко под 300 милиона лева, които ще се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор", каза вицепремиерът.

Осигуровките на държавните служители - както в частния сектор

Той добави през 2023 г. трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават", каза Асен Василев.

Според него това ще доведе най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които плащат.

"Това, смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление. Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството", завърши Асен Василев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите

Асен Василев вдигна мерника на чиновниците

Стотици милиони ще струва пенсионирането на чиновниците

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички